Número 221
juny 2017

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Es presenta a Palma el recull més exhaustiu dels noms d’ocells de les Balears

Imatge: Conselleria de Cultura, Participació i Esports

El 20 de juny es va presentar a l’Arxiu del Regne de Mallorca, a Palma, l’Atles ornitonímic de les Illes Balears, de l’ornitòleg Antoni Mestre i l’especialista en onomàstica i dialectologia, i membre corresponent de la Secció Filològica, Cosme Aguiló. Es tracta d’un treball original i exhaustiu que ofereix una completa nòmina dels noms d’ocells de totes les Balears, molts dels quals eren desconeguts fins ara; per aquesta raó, l’obra es pot considerar el primer recull d’aquestes característiques. Segons Cosme Aguiló, «no és un document normatiu sinó descriptiu, un retrat sincrònic de la llengua catalana tal com es parla a les Illes». Un retrat que, tal com va afirmar Aguiló, posa de manifest que hi ha «una variació extraordinària entre illes». 

En total, en l’obra s’han cartografiat 148 espècies i dues subespècies amb denominacions populars, la qual cosa es tradueix en 1.903 noms, tot i que, sovint, la diversitat lingüística només afecta la fonètica o la morfologia. De fet, la base de dades conté 34.000 registres que corresponen a un ornitònim identificat per les persones entrevistades.

La metodologia emprada per a fer aquesta obra va consistir en la recoŀlecció de dades, entre els anys 1989 i 2005, feta sempre sobre el terreny i amb persones coneixedores dels ocells de més de seixanta anys —caçadors, mariners, pagesos. Els resultats es presenten en cent setanta-un mapes puntuals de símbols. La cartografia va acompanyada d’un comentari en què s’analitza cada mot, l’ètim corresponent, la motivació, el suport documental, la relació interinsular en el cas dels noms d’algunes espècies, i la comparació amb els noms en altres llengües, entre altres aspectes. Una de les curiositats que presenta el llibre és que l’únic ocell que té un mateix nom a totes les Illes Balears és el verderol.

En la presentació de l’obra van intervenir, a més dels autors, Francesc Avellà, catedràtic d’institut i expresident del GOB-Mallorca; Nicolau Dols, membre de l’IEC; Damià Pons, delegat de l’IEC a Palma; Francesc M. Rotger, director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, i Francesca Tur Riera, consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern balear i presidenta de l’Institut d’Estudis Baleàrics.

L’obra ha estat publicada per l’IEC, juntament amb la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears i l’Institut de la Llengua i la Cultura de les Illes Balears, amb el suport de l’Obra Social La Caixa, l’Ajuntament de Santanyí i el Consell de Mallorca.

Notícies

* Joandomènec Ros: «Apostarem per una recerca que ens faci singulars»

* El llegat científic i musical de Felip Pedrell protagonitza la sisena edició del cicle de concerts Música al claustre de l’IEC

* L’IEC presenta la Gramàtica a l’Alguer i inicia els contactes per crear-hi una delegació

* La Secció Històrico-Arqueològica incorpora cinc nous membres numeraris

* S’han adaptat les escoles d’arquitectura als nous temps?

* L’IEC s’adhereix al Manifest de suport ciutadà a la candidatura de Barcelona per a l’Agència Europea del Medicament (EMA)

* L’Observatori de la Recerca de l’IEC estrena lloc web

* L’IEC publica un nou volum de l’Atles lingüístic del domini català, de Joan Veny i Lídia Pons

* Reconeixement de l’IEC i l’SCG a Joan Vilà-Valentí

* Es presenta a Palma el recull més exhaustiu dels noms d’ocells de les Balears

* S’actualitza el sistema de transcripció i transliteració dels noms russos al català

* L’Acadèmia Oberta als Mitjans de Comunicació fa balanç del darrer any

* Una declaració reivindica el valor de la pedagogia en l’educació i la societat i en demana el reconeixement social i de l’Administració

* Quina recerca en sociolingüística necessitem?

* La Secció Filològica celebra les seves jornades a Balaguer

* La Fundació La Marató presenta a l’IEC els resultats dels projectes de recerca


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa