Número 221
juny 2017

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC presenta la Gramàtica a l’Alguer i inicia els contactes per crear-hi una delegació

Antoni Torre, Maria Josep Cuenca, Mario Bruno, Joandomènec Ros i Francesc Ballone, durant la presentació | Foto: Joan Elies Adell

El 12 de juny, la biblioteca Rafael Sari de l’Alguer va acollir la presentació de la Gramàtica de la llengua catalana, que va ser a càrrec de Maria Josep Cuenca i Francesc Ballone, membres de la Secció Filològica, i en la qual van intervenir Mario Bruno, síndic de l’Alguer; Antoni Torre, delegat de l’IEC a l’Alguer, i Joandomènec Ros, president de l’IEC. Ros va aprofitar la visita a la ciutat italiana per a reunir-se amb el síndic amb l’objectiu de posar en marxa un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de l’Alguer, que cedirà uns locals del Palau Serra a l’IEC perquè hi estableixi la seu de la delegació a l’Alguer. El president de l’Institut es va reunir, també, amb el vicerector del Departament d’Arquitectura, Disseny i Urbanística de l’Alguer, Bruno Billeci.

Els trets algueresos dins la Gramàtica

Tot i que la Gramàtica no fa un recull exhaustiu dels trets del català que es parla a l’Alguer, sí que en registra alguns, una part dels quals és compartida amb altres parlars i una altra és exclusiva de l’Alguer.

Entre els del primer grup, per exemple, hi ha el manteniment de la n en el plural de mots com home ―és a dir, hòmens―, o la primera persona del present d’indicatiu, tal com es fa en els parlars de les Balears ―cant, tem o dorm. Altres característiques compartides són l’ús del verb ser com a auxiliar dels temps de perfet ―per exemple, hi són entrats tots―, l’ús de l’article definit masculí lo o l’ús de manco (menys) i l’adverbi almanco (almenys).

Els trets exclusivament algueresos són bàsicament fonètics: la pronunciació [n] de -ny ―per exemple, any pronunciat an―; la inserció d’una vocal de suport [i] en certs contactes entre dues consonants de dos mots diferents ―per exemple, amic meu es pronuncia amic[i]meu―, o la pronúncia d’una r com a [l] ―fornet pronunciat fo[l]net. La Gramàtica també registra, entre altres coses, els possessius mia, tua i sua i l'alternança entre què i qui en interrogacions ―com per exemple, Qui cosa voleu?

Notícies

* Joandomènec Ros: «Apostarem per una recerca que ens faci singulars»

* El llegat científic i musical de Felip Pedrell protagonitza la sisena edició del cicle de concerts Música al claustre de l’IEC

* L’IEC presenta la Gramàtica a l’Alguer i inicia els contactes per crear-hi una delegació

* La Secció Històrico-Arqueològica incorpora cinc nous membres numeraris

* S’han adaptat les escoles d’arquitectura als nous temps?

* L’IEC s’adhereix al Manifest de suport ciutadà a la candidatura de Barcelona per a l’Agència Europea del Medicament (EMA)

* L’Observatori de la Recerca de l’IEC estrena lloc web

* L’IEC publica un nou volum de l’Atles lingüístic del domini català, de Joan Veny i Lídia Pons

* Reconeixement de l’IEC i l’SCG a Joan Vilà-Valentí

* Es presenta a Palma el recull més exhaustiu dels noms d’ocells de les Balears

* S’actualitza el sistema de transcripció i transliteració dels noms russos al català

* L’Acadèmia Oberta als Mitjans de Comunicació fa balanç del darrer any

* Una declaració reivindica el valor de la pedagogia en l’educació i la societat i en demana el reconeixement social i de l’Administració

* Quina recerca en sociolingüística necessitem?

* La Secció Filològica celebra les seves jornades a Balaguer

* La Fundació La Marató presenta a l’IEC els resultats dels projectes de recerca


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa