Número 195
febrer 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Els científics insten el Parlament Europeu a aturar les retallades previstes en recerca i innovació

La Young Academy of Europe (YAE), formada per reconeguts científics europeus, ha enviat una carta als membres del Parlament Europeu en què critica la decisió de reduir en 2.700 milions d’euros els fons del programa Horizon 2020 assignats a innovació, i de retallar 220 milions d’euros al Consell Europeu de Recerca (ERC) per tal de destinar-los al Fons Europeu d’Inversions Estratègiques. Els científics alerten del cost social que tindrà la desinversió en recerca bàsica. La YAE està afiliada a la Barcelona Knowledge Hub (BKH) de l’Academia Europaea, una acadèmia internacional formada per científics i humanistes d’excel·lència, que té per objectiu principal la difusió de la ciència i de la cultura al més alt nivell en l’àrea geogràfica de la Mediterrània. La BKH té les dependències a la seu de l’IEC, a Barcelona.

El Fons Europeu d’Inversions Estratègiques (EFSI, sigles en anglès) és un instrument experimental proposat per la Comissió Europea que té per objectiu impulsar el futur d’Europa a través de mitjans econòmics. Els científics exposen que desviar 220 milions d’euros del Consell Europeu de Recerca cap al Fons Europeu d’Inversions Estratègiques representa perdre el 10 % del pressupost anual d’una institució creada per a sufragar la investigació i innovació a la Unió Europea, que ha demostrat tenir un impacte enorme en la innovació europea.

Tant l’Horizon 2020, el programa de recerca i desenvolupament tecnològic creat per la Unió Europea amb l’objectiu de finançar i afavorir la investigació en l’àrea europea de recerca durant el període 2014-2020, com el Consell Europeu de Recerca són mecanismes europeus per a incentivar la recerca.

Els científics es mostren preocupats pel que consideren una «subestimació dramàtica del cost social de la desinversió en recerca bàsica», reclamen que s’aturin les «retallades excessives» i insten a «explorar i identificar fonts de finançament alternatives per al Fons Europeu d’Inversions Estratègiques que tinguin costos menors en el futur d’Europa».

Recull de premsa
 

Notícies

* Full de ruta per a la recerca a Catalunya

* Antoni M. Badia i Margarit, homenatjat a Palma

* Joan Veny, guardonat amb el 47è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

* Catalunya obté el 81,5 % dels ajuts atorgats a l’Estat espanyol per l’European Research Council

* Els científics insten el Parlament Europeu a aturar les retallades previstes en recerca i innovació

* Una exposició a Girona reconeix la tasca de Rafael Patxot, gran mecenes de la cultura catalana

* La ciència i la tecnologia de l’Exposició Internacional del 1929, el passat industrial de Sant Andreu i l’espiritisme, temes de tres nous itineraris científics per Barcelona

* Joandomènec Ros, rector de la Universitat Catalana d’Estiu 2015

* Miquel Puig i Raposo rep avui el IX Premi Societat Catalana d’Economia

* Ens humanitza o ens deshumanitza la tècnica?

* Es lliuren a l’IEC els premis de la V Olimpíada de Biologia de Catalunya

* Cent cinquanta alumnes participen en la fase catalana de l’Olimpíada Internacional de Física

* El comportament en relació amb la informació científica dels professors i els investigadors de les universitats catalanes s’estudia en una trobada a l’IEC

* La Casa de Velázquez obre una seu a Barcelona


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa