Número 194
gener 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’exposició de les primeres tesis doctorals sobre ciència econòmica escrites en català, a l’IEC fins al març

Els estudis de doctorat en economia, empresa, ciència política i sociologia es van començar a impartir a la Universitat de Barcelona, a l’antiga Facultat de Ciències Polítiques, Econòmiques i Comercials, fundada l’any 1954. Però no va ser fins al 1974 que es va defensar la primera tesi doctoral en català. És la de Rafael Ribó i Massó, titulada «El concepte de cultura política segons Almond: a la recerca de l’especificitat política dels pobles», que va ser dirigida per Josep Antoni González Casanova. Aquesta és una de les tesis recollides en l’exposició «Les primeres tesis doctorals escrites en català a la Facultat d’Economia i Empresa de la UB (1954-1984)», que es va inaugurar el 19 de gener i es podrà visitar al pati de l’IEC fins a l’1 de març. En l’acte d’inauguració van assistir Joandomènec Ros, president de l’IEC; Eduard Arruga, president de la Societat Catalana d’Economia; Elisenda Paluzie, degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, i Adelaida Ferrer, directora del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI).

Durant una dècada, del 1974 al 1984, es van defensar disset tesis escrites en català, que representen només un 10 % del total de tesis presentades en aquest període. N’hi ha algunes, com les de Joan Martí i Francesc Tost, que analitzen la política financera i la hisenda pública de la Generalitat republicana. Els temes urbans són també dels més tractats i són l’objecte d’estudi de les tesis doctorals de Francesc Roca, Anna Alabart, Carme Massana i Josep Parcerisa. Unes quantes d’aquestes primeres tesis en català, com la de Rafael Ribó, s’inscriuen en la ciència política, entre les quals destaquen la de Josep M. Colomé («La idea de nació en el pensament polític català: 1939-1979») i la de Miquel Caminal sobre Joan Comorera.

Els fluxos comercials entre Catalunya i la resta de l’Estat i entre Catalunya i l’estranger són tractats en la tesi de Martí Parellada, que va ser dirigida per Josep M. Bricall. Les tesis de Miquel Puig («Sobre les expectatives racionals i el subhastador Walrasià») i Josep Piqué («Política monetària, estabilització econòmica i expectatives racionals: especial consideració dels shocks d’oferta»), dirigides per Joan Hortalà, són les primeres tesis de teoria econòmica en català. Finalment, el període analitzat es tanca amb la tesi d’Isabel Vidal («Crisi econòmica i transformacions en el mercat de treball: l’associacionisme de treball a Catalunya»).
 

Notícies

* Cocodrils, una balena dissecada i un mamut de formigó

* La paraula estelada, neologisme del 2014

* Maria Isabel Covas Planells, La Fageda i Cacaolat, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’IEC

* L’IEC lamenta la mort de Carles Miralles, membre de la Secció Filològica i secretari general de l’Institut entre el 1998 i el 2002

* L’exposició de les primeres tesis doctorals sobre ciència econòmica escrites en català, a l’IEC fins al març

* Es presenta Mots nous en català, una anàlisi comparativa dels neologismes en els diferents territoris de llengua catalana

* Josep Amat pronostica una indústria «molt més brillant» a Catalunya en un estat independent

* S’inaugura al Pati dels Tarongers el nou bust de Puig i Cadafalch i el restabliment del bust de Prat de la Riba

* Un seminari analitza els conflictes i els processos de canvi a la Mediterrània

* La Primera Viquimarató de Bioinformàtica, el 27 de febrer a l’IEC

* València acull el cicle de conferències sobre els premis Nobel 2014


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa