IEC Llengua - Secció Filològica
 

Notícies


26/09/2019

L’IEC organitza un taller de presentació de la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana

 

El dijous 19 de setembre l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va organitzar un taller sobre la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana (GBU), adreçat a formadors vinculats al Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya i al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

La presentació de la jornada va anar a càrrec de M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, que va donar la paraula a M. Josep Cuenca, directora de la GBU. Cuenca va plantejar la sessió com un taller d’aprenentatge sobre com s’ha gestat l’obra i com usar-la, i va animar els assistents a participar-hi.

Durant la seva primera intervenció, Cuenca va explicar els principis i les característiques de la GBU, «una obra normativa i descriptiva que s’adreça al públic no especialitzat i molt específicament al món de l’Administració, dels mitjans de comunicació i de l’ensenyament». Cuenca va recordar que s’ha concebut com «un manual de consulta que orienti en la interpretació i l’aplicació de la normativa de l’IEC». Està redactada d’una manera clara i entenedora, amb una organització en capítols «relativament breus, sense subapartats» basada en quadres resum i en remarques normatives i d’ús, il·lustrats amb un gran nombre d’exemples. La directora del projecte va apuntar també que «una de les operacions més importants que s’han fet és separar els exemples de les explicacions». Va argumentar que l’objectiu final del projecte era fer més accessibles els continguts de les obres gramaticals precedents, amb el suport de noves eines com els fitxers de so o l’ús de recursos gràfics per a fer més entenedors els textos.

El taller va comptar amb tres sessions més: «La terminologia gramatical», a càrrec de Judit Feliu; «Tractament de la variació lingüística i presentació de la norma», a càrrec de Cristina Guirado, i, finalment, una darrera intervenció de M. Josep Cuenca sobre la relació entre totes les obres gramaticals de l’IEC.

Amb la publicació de la GBU s’ha completat el conjunt de gramàtiques institucionals de l’IEC, que inclou la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC, 2016) i la Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC, 2018), obra en línia consultable a l’adreça https://geiec.iec.cat, que és la font directa de la GBU i amb la qual es complementa.

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Fundació la Caixa