IEC Llengua - Secció Filològica
 

Notícies


10/09/2019

L’IEC presenta la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana

L’acte de presentació de la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana (GBU), elaborada per la Secció Filològica i editada per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va tenir lloc el dilluns 9 de setembre dins dels actes de la Setmana del Llibre en Català.

La presentació de la conversa entre M. Josep Cuenca, directora de l’obra, i l’escriptor Màrius Serra, tots dos membres de la Secció Filològica, va anar a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, que va remarcar que «aquesta obra, que és un terç de la Gramàtica de la llengua catalana, està dirigida al públic més general. Els membres de la Secció Filològica hi han dedicat molt temps i molta feina, i han complert les expectatives.»

Per la seva banda, M. Josep Cuenca va explicar que el contingut de la GBU és «el mateix que el de les altres obres, però amb un nivell d’especificitat menor. És una síntesi de la Gramàtica essencial, que ja és una síntesi de l’obra del 2016. Tenim multiplicitat de perfils d’ús i per això hem creat diferents formats.» Cuenca va incidir en el fet que «en l’obra que presentem avui ens vam obligar a resumir i reorganitzar els continguts. Tota la gramàtica està en quadres, amb exemples i comentaris d’ús. També hem transformat la informació essencial en remarques d’ús. Cada explicació va precedida d’una icona, que és una marca normativa.» També va fer un èmfasi especial en el fet que «no és una gramàtica escolar, però sí que és per a l’escola» i que es tracta «d’una obra redactada, però a píndoles: inclou cent setanta quadres resum».

Cuenca també va parlar sobre el projecte global de gramàtiques institucionals de l’IEC i va explicar que «aquest projecte consisteix en un conjunt de gramàtiques institucionals multicanal interconnectades. La Gramàtica essencial porta a les altres. Pots navegar entre una obra i l’altra, a partir de la Gramàtica essencial, que és la que actua de distribuïdora. El treball que hem fet consisteix en un nucli d’informació que adopta diferents formats.»

Màrius Serra, per la seva banda, va destacar que «la llengua catalana és un ésser viu, la seva gramàtica és interminable. La llengua és el millor tresor i necessita eines com aquesta, fetes des de l’esperit científic i la modernitat.»

Pots veure el vídeo de l'acte aquí.

Pots veure l'entrevista al 3/24 aquí i la notícia a BTV aquí.

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Fundació la Caixa