IEC Llengua - Secció Filològica
 

Notícies


20/02/2019

Francesc Ballone, membre de la Secció Filològica, explica la situació de la normalització i de la normativització del català de l’Alguer

La Secció Filològica de l’IEC va organitzar divendres 15 de febrer un encontre amb el lingüista alguerès Francesc Ballone, doctor europeu amb una tesi sobre el vocalisme de l’alguerès i del sard. Ballone, durant la seva exposició, va presentar l’estat de la situació sociolingüística de l’Alguer i va exposar l’actual procés de revisió de l’ortografia del català que allà es parla.

L’exposició va tocar diferents aspectes relatius a la vitalitat de l’alguerès i a algunes actituds lingüístiques dels catalanoparlants de Sardenya. També va incloure una anàlisi sobre els textos de referència normativa locals (específicament, el Diccionari Català de l’Alguer i El català de l’Alguer: un model d’àmbit restringit, de l’IEC) i el rol que aquests poden tenir en l’actual procés d’adaptació local de l’Ortografia de l’IEC, adaptació que, per altra banda, no pot renunciar a noves anàlisis descriptives sistemàtiques sobre aquesta varietat catalana.

Durant l’exposició també es van mostrar diversos exemples concrets de l’activitat d’anàlisi descriptiva i de propostes normatives que està portant endavant el Grup per la Normativització del Català de l’Alguer, un conjunt d’experts que obren en el si de la Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques del Català de l’Alguer, òrgan oficial de l’Ajuntament de l’Alguer que es dedica pròpiament a temes lligats a la salvaguarda i a la promoció de la varietat més oriental del català. 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Fundació la Caixa