IEC Llengua - Secció Filològica
 

Notícies


27/11/2018

L’IEC s’adhereix al manifest Alacant pel valencià

La delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans és una de les vint-i-tres entitats cíviques, polítiques i acadèmiques que formen part de la plataforma Alacant pel Valencià, que, coincidint amb el trenta-cinquè aniversari de la Llei d’ús i ensenyament del valencià, ha fet públic un manifest per a expressar els aspectes sobre els quals considera que cal incidir per a avançar en la normalització del valencià a Alacant. 

 El 23 de novembre de 1983, les Corts Valencianes van promulgar la Llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV), l’única que les Corts han aprovat fora de la seu de València i, precisament, a la ciutat d’Alacant. El manifest destaca que «aquella llei, si bé no s’ha dotat dels mecanismes que haurien permès la plena normalització de l’ús social del valencià en tots els àmbits comunicatius, ha fet possible, almenys, la introducció de la nostra llengua en el sistema educatiu i en l’Administració pública».

Els signants del manifest insten a promoure l’ús del valencià a l’ensenyament, als mitjans de comunicació, a l’espai públic i a l’Administració. Concretament, el manifest fa una crida «a fomentar que les xiquetes i els xiquets d’Alacant es matriculen en programes amb una alta presència del valencià [...], que els mitjans de comunicació locals, tant escrits com audiovisuals, facen un ús efectiu del valencià [...], que la senyalització de la ciutat siga en valencià [...] i que l’Administració pública ha de garantir que els ciutadans que vulguen usar el valencià ho puguen fer amb completa normalitat».

Manifest Alacant pel valencià

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Fundació la Caixa