IEC Llengua - Secció Filològica
 

Notícies


20/02/2018

L’IEC commemora el cent cinquantè aniversari del naixement de Pompeu Fabra

El 20 de febrer se celebren els cent cinquanta anys del naixement de Pompeu Fabra, el codificador de la llengua catalana moderna. Per aquest motiu, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha organitzat un acte d’homenatge davant del bust de Pompeu Fabra al pati de la Casa de Convalescència de l'Institut d'Estudis Catalans.

Avui, 20 de febrer, fa cent cinquanta anys del naixement de Pompeu Fabra, el codificador de la llengua catalana moderna. Per aquest motiu, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha organitzat un acte d’homenatge davant del bust de Pompeu Fabra al pati de la Casa de Convalescència. Hi han intervingut Joandomènec Ros, president de l’IEC; Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Jordi Mir, membre de la Secció Filològica, que ha glossat la figura del Mestre.

«Pompeu Fabra és un homenot del país, pel que va fer per la llengua i pel seu activisme. Avui el volem recordar per la seva important obra de recuperació i transformació del català en una llengua de cultura». Amb aquestes paraules s’ha expressat Joandomènec Ros, que ha estat l’encarregat d’obrir l’acte d’homenatge a Fabra.

De la mateixa manera, Teresa Cabré ha afirmat que «l’any 78 no hauríem pogut començar a caminar, en la normalització del català, si no hi hagués hagut la petjada de Fabra. Ens va deixar una obra a punt per poder-la actualitzar».

En el seu torn, Jordi Mir, ha destacat el «sentit de pàtria» de Fabra, a qui ha qualificat «d’home provindencial», gràcies a qui «avui ens podem manifestar en una llengua que forma part del patrimoni cultural mundial».

Ester Franquesa ha volgut «felicitar el país per haver-nos decidit a commemorar l’Any Fabra i fer conèixer al conjunt de la societat el referent complet que era». La directora general de Política Lingüística ha destacat Fabra com a «ciutadà compromès amb la llengua i les entitats culturals, socials i polítiques». «La seva va ser una obra de patriota i la seva vida també ho va ser», ha clos.

Per a tancar l’acte, s’ha escoltat un enregistrament amb paraules de Pompeu Fabra i s’ha dipositat una corona de llorer davant el seu bust com a distinció honorífica i símbol de reconeixement.

Podeu veure el vídeo de l'acte en aquest enllaç: https://youtu.be/B0ns3lV2fKo


 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Fundació la Caixa