IEC Llengua - Secció Filològica
 

Notícies


23/08/2016

L’IEC lamenta la mort de Jordi Carbonell, membre de la Secció Filològica

Jordi Carbonell va ser un actiu col.laborador de la SF que mai no va deixar de donar la seva opinió personal des d'un sentiment permanent de lleialtat institucional.

Jordi Carbonell i de Ballester, filòleg, polític, incansable lluitador antifranquista, i membre de la Secció Filològica de l’IEC des del 1972, va morir dilluns, 22 d’agost, a l’edat de noranta dos anys.

Carbonell va començar a treballar a la Secretaria General de l’IEC en la clandestinitat com a secretari redactor, l’any 1946, tot just llicenciat en filologia romànica per la Universitat de Barcelona, amb Ramon Aramon com a Secretari General. Del 1984 al 1989, Carbonell va ser secretari general adjunt de l’IEC, i entre el 1989 i el 1995, secretari de la Secció Filològica.

Fou professor als Estudis Universitaris Catalans i a la Universitat Autònoma de Barcelona, d’on l’expulsaren el 1972 per raons polítiques. Ha estat professor de la Universitat Catalana d’Estiu, de la qual fou president honorari i vicerector de l’Equip Rector. Ha estat lector de català a la Universitat de Liverpool i catedràtic de la Universitat de Càller.

Jordi Carbonell fou fundador de la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH), de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i de l’Associació Italiana d’Estudis Catalans. Va dirigir la Gran enciclopèdia catalana i va fer estudis sobre Joan Roís de Corella i la cultura catalana a Sardenya.

El 2007 publicà el poemari titulat Hortènsia i el 2010 les seves memòries Entre l’amor i la lluita. Fou president d’Esquerra Republicana de Catalunya entre el 1996 i el 2004.

Entre els premis que ha rebut destaquen el Premi Francesc Cambó de l’IEC (1950), juntament amb Hortènsia Curell, pel treball Un aspecte de la influència llatina en la prosa catalana medieval, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1984), la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2001), la Medalla d’Honor de Barcelona (2002) i el Premi Pompeu Fabra a la trajectòria professional, científica o cívica (2016).

Com a membre de la Secció Filològica va dirigir l'Oficina d'Onomàstica des de la seva recuperació fins fa uns anys,des de la qual va reprendre les tasques de normalitació de la toponímia catalana.

Jordi Carbonell va ser un actiu col.laborador de la SF que mai no va deixar de donar la seva opinió personal des d'un sentiment permanent de lleialtat institucional.

Els membres de l'IEC i de la SF  sentirem el buit de l'absència d'un col.lega compromès i lúcid i d'un amic entranyable sempre atent i positiu

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa