IEC Llengua - Secciķ Filolōgica
 

Notícies


08/04/2016

Es presenten a l’IEC la gramātica bāsica de l’occitā arančs i la normativa ortogrāfica de l’occitā estāndard

Jusèp Loís Sans: «ni la gramàtica bàsica de l’occità aranès ni la normativa ortogràfica de l’occità estàndard no estan fetes des de la supèrbia intel·lectual, sinó que es fonamenten en la reflexió i en l’estudi de les bases de l’ús actual de la llengua i al llarg de la història»

 

L’Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana va presentar el 7 d’abril, en un acte a l’IEC, la gramàtica bàsica de l’occità aranès i la normativa ortogràfica de l’occità estàndard. «Són el primer fruit del nostre treball, i el motiu de la nostra existència», va afirmar en l’obertura de l’acte Jusèp Loís Sans, president de l’Acadèmia. Constituïda amb els objectius d’establir i actualitzar la norma lingüística de la variant aranesa de l’occità i vetllar pel seu procés de normalització, es va presentar a la Vall d’Aran el 10 de juliol de 2015. Tot i això, en paraules de Jusèp Loís Sans, l’acte celebrat a l’IEC va ser «la presentació de l’Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana a Catalunya, i ho hem volgut així perquè considerem l’IEC el nostre model i el posseïdor dels valors morals que han de tenir les nostres institucions».

Jusèp Loís Sans va emfasitzar que ni la gramàtica bàsica de l’occità aranès ni la normativa ortogràfica de l’occità estàndard no estan fetes des de la «supèrbia intel·lectual», sinó que es fonamenten «en la reflexió i en l’estudi de les bases de l’ús actual de la llengua i al llarg de la història». També va posar en relleu que la llengua és «del poble», i que el més important en la institució que presideix no és la llengua, sinó «les persones que l’empren i les estructures i les institucions que s’hi impliquen».

Durant l’acte també es van presentar els discursos de presentació de l’Acadèmia celebrada a la Vall d’Aran el 10 de juliol, i els discursos d’entrada dels nous membres de l’Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana. A més de Jusèp Loís Sans, en l’acte van intervenir Joan Salas-Lostau, Jèp de Montoya, Jacme Taupiac i Miquèu Segalàs.

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Fundaciķ la Caixa