Presentació - Cartes - Índex - Crèdits
 

 

1041A Josep Brugulat Santias1

Barcelona, 23 d’octubre de 1937

Molt distingit senyor:

  He llegit els versos2 que ha volgut, honorant-me molt, sotmetre al meu judici. Vostè em demana sinceritat nua, renuncia a tot afalac, amb la qual cosa demostra una alta idea de la poesia, —primera condició per a escriure, només que sigui per a comprendre, gran poesia. Li diré, doncs, que, al meu entendre, manca molt encara perquè els seus versos arribin on V. té la noble ambició de dur-los. Manca molt de fonamental, però tot el que manca és adquirible. Ignoro si V. és jove o vell; però tot —en els motius de la seva poesia i en la seva actitud envers mi— em fa veure que és jove. Li diré doncs, persuadit de la conveniència, per a un jove, d’una certa duresa: treballi, que l’art, el gran art de la seva ambició, no es lliura als dots naturals. Tradueixi, per exemple, que així s’exercitarà a no divagar, li exigirà una precisió de llenguatge i un govern del ritme, que ara li manquen.
  Al seu manar, atentament,

C. Riba


  Carta. Fons Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic. «Carta manuscrita en les dues cares d’una targeta de visita endolada de Carles Riba / de l’Institut d’Estudis Catalans / Barcelona. Sarrià, 163 − Telèfon 74174», segons la descripció de Segimon Serrallonga. Jaume Coll Mariné, el 27 de març de 2019, me l’envia i m’informa que Serrallonga «la tenia passada a l’ordinador i que ell la té com a inèdita». En desconec l’original.

 

  1. Josep Brugulat Santias. Vic, 1918 - Taradell, 2011. Mestre amb ttol de la Generalitat de Catalunya, abolit el 1939. Metge i pintor, segons Segimon Serrallonga. Vegeu tamb Joan Sunyol, a Diccionari dartistes vigatans (1750-1950). [Vic], Publicacions Collegi Sant Miquel dels Sants, [2008], p. 68.

  2. Segons Segimon Serrallonga, la famlia conserva diversos poemes del Dr. Brugulat, els uns datats de 1935 i 1936; els altres, sense datar, sn, potser, una mica posteriors. En aquests darrers abunda la temtica hel·lenstica i la mtrica de vers llarg. Serien esforos per a seguir els consells de Riba? A la data de la carta de Riba, el jove poeta tenia dinou anys.

 

 

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal