Presentació - Cartes - Índex - Crèdits
 

 

1040A Joan Estelrich

[Barcelona, 18 de maig de 1937]1

  Una llarga lletra meva de darreries de febrer s’ha extraviat, sembla.2 — Sabeu si s’han rebut ja a París dues caixes de llibres a l’adreça de Mr. Fétu?3 Van sortir de Cerbère a primeries de maig. En el cas que hagin arribat a llur destinació, han estat pagats aquí els drets o han d’ésser satisfets ací per nosaltres? El corresponsal de l’Agència a París és Mr. Liceaga, 31, Rue Paradis. — Una altra cosa, l’Anuari4 que demanàveu, el tenim ja fa temps. Però calen molts tràmits per a enviar-lo. Ho facilitaria sens dubte que paguéssiu la factura en francs. Ha costa[t] 80 pessetes. Una altra solució seria desfer els volums en trossos que poguessin anar en paquets postals. Escolliu.


  Carta. Original desconegut. El reprodueixo segons la còpia que en fa Joan Estelrich en la carta a Francesc Cambó del 9 de juny de 1937, des de París. Transcrita i mecanografiada per altri, conté força errors que corregeixo. Fons Joan Estelrich de la Biblioteca de Catalunya.

 

  1. Segons el mateix Estelrich: He rebut una carta de Carles Riba [d]el 18 de maig.

  2. Efectivament. «És llàstima», escriu Riba a Ramon Sugranyes de Franch, «perquè contenia dades interessants sobre la marxa de la casa». Vegeu la carta 238, nota 1, a Cartes de Carles Riba, vol. i, 1910-1938. Barcelona, Edicions de la Magrana, 1990.


  3. La primera notícia que tinc sobre el tema és la carta de Cambó a Sugranyes de Franch del 14 de desembre de 1936: «El que jo desitjaria és que a l’adreça que li anoto al peu m’enviessin dos exemplars enquadernats en tela de totes les publicacions de la F[undació] B[ernat] M[etge], de la F[undació] B[íblica] C[atalana], de la Monumenta [Cataloniae] i de la Història de Catalunya de Ferran Soldevila. / Adreça: E. Fettu – Boulevard Henry IV, 44-Paris» [ANC]. El 18 de desembre, Sugranyes de Franch contesta Cambó que «He escrit ja a en Riba […] li demano els llibres per a vostè» [ANC]. L’11 de gener de 1937, Sugranyes escriu a Estelrich: «Prego que em digueu si s’han rebut a l’adreça assenyalada pel Sr. Cambó […] les col·leccions completes de l’editorial Alpha que vaig encarregar de part d’ell. […] Si tot ha funcionat bé n’acusaré rebut a Barcelona» [BC]. El 30 de gener, Estelrich escriu a Cambó: «No tinc cap notícia de les dues comandes de llibres fetes a Barcelona» [BC]. El 20 de març, Cambó afegeix una nova comanda perquè Sugranyes escriu a Riba que «El nostre comú amic demana un Anuari Riera» [BC]. El 10 d’abril, Cambó escriu a Estelrich que «l’Anuari Riera es troba en la nostra oficina de Paris» [BC]. Sembla, doncs, que l’encàrrec fet per Cambó a mitjan desembre de 1936 ha arribat a bon port, però la correspondència continua, més lenta que el transport dels llibres. Riba, que desconeix el resultat de la seva gestió, el 18 de maig el pregunta a Estelrich en la carta que publico. No serà fins el 9 de juny que Estelrich pregunta a Cambó: «No tinc la menor idea sobre aquestes dues qüestions de què em parla en Riba. Respecte les dues caixes de llibres he anat al 31, Rue Paradis; es una agència de transports maritims; m’han dit que fà pocs dies arribàren en efecte, les dues caixes de Cerbère, les quals, per indicació de Mr. Fétu, foren trameses a Bruxelles. Ja em dirà si cal que jo escrigui alguna cosa a Riba». Finalment, la resposta de Cambó arriba el 12 de juny: «Les caixes de llibres de que li parla en Riba, són les publicacions de l’Alpha, que tenia demanades per mitjà de M. Fétu. Escric a Brussel·les que me’ls guardin. Quan a l’Anuari també m’ocupo de resoldre la qüestió del pagament de les 80 pessetes»[BC]. Fons Joan Estelrich de la Biblioteca de Catalunya [BC] i Fons Ramon Sugranyes de Franch de l’Arxiu Nacional de Catalunya [ANC]. E. Fettu —no Fétu— és el titular de la companyia, Bouchons et Lièges en Gros, segons una carta comercial del 9 d’octubre de 1919 adreçada a José J[il·legible] Cruanas, de Sant Joan de Palamós (portal Todocolección, 12 de febrer de 2020).


  4. Probablement es refereixen a l’Anuario general de España (Bailly-Baillière - Riera). Barcelona, [1912-1978]. Segons Cambó escriu a Estelrich el 22 de març de 1937, «en ell trobarà, poble a poble, el nom de tots els nostres amics». Fons Estelrich de la Biblioteca de Catalunya.


 

 

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal