Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Àrea de servei

 

 

El MNAC acull l'exposició 'Domènech i Montaner i la descoberta del romànic'

L'exposició mostra, per primera vegada, una important selecció del material, fins ara inèdit, que l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner (1849-1923) va recollir per a l'elaboració d'una monografia sobre el romànic català, que mai va dur a terme. Es tracta de notes, fitxes, fotos i dibuixos, recopilats principalment entre 1904 i 1906, que, en alguns casos, constitueixen les primeres notícies conegudes de conjunts i peces que avui donen fama a la col·lecció de pintura romànica del MNAC, com ara els absis de Santa Maria d'Àneu, Sant Pere del Burgal, Sant Climent i Santa Maria de Taüll o el Frontal de Mosoll.

L'exposició està integrada per cent peces, majoritàriament de l'Arxiu Històric del COAC (Col·legi d'Arquitectes de Catalunya), però també d'altres institucions com ara la Biblioteca de Història de l'Art i el Gabinet de Dibuixos i Gravats del MNAC, la Biblioteca de Catalunya, la Biblioteca de l'Escola d'Arquitectura de la UPC, l'Arxiu Nacional de Catalunya, el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

La mostra restarà oberta fins al 17 de setembre i l'entrada costa 3 euros.

Més informació

 

El cicle de conferències 'Claus per llegir el món' programa tres sessions per a la propera tardor

La Fundació Ajudant a Ajudar està organitzant el cicle de conferències "Claus per llegir el món", unes sessions que tracten d'apropar les persones a la situació internacional, per tal de crear xarxes de solidaritat no només de l’ajuda concreta i palesa, sinó també des del coneixement mutu de les realitats que ens envolten. Després de la intervenció de Salvador Giner, president de l'IEC, el passat 15 de maig, les sessions es reprendran el proper 4 de setembre amb la conferència "En clau socioeducativa", a càrrec de Miquel Martínez. El 13 de novembre serà el torn de Francesc Torralba, que pronunciarà la conferència "En clau antropològica" i el 8 de gener de 2007 tindrà lloc la darrera sessió de "Claus per llegir el món", que encara té pendent de confirmar el ponent.

 

El mNACTEC presenta l'exposició permanent 'El Laboratori de Física Experimental Mentora Alsina'

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) presenta una mostra inèdita amb 130 instruments històrics d’estudi de la física, seleccionats en funció de la seva vàlua i instal·lats seguint el mateix criteri de col·locació i d’ús d’aquell laboratori inaugurat el 1907, amb l’objectiu de transmetre’n l’esperit inicial, adaptant-lo a les noves tecnologies.

 
Imatge de l'exposició del mNACTEC
Foto: mNACTEC

El Laboratori de Física Experimental Mentora Alsina va ser un model pioner a la Catalunya de principis del segle XX, que va contribuir a la formació d’estudiants i a la demostració de certs principis físics i es va convertir en un centre de referència per l’època. El laboratori creat per Ferran Alsina fou gestionat per un patronat i a partir de 1964 l’Ajuntament de Barcelona es va ocupar de la seva gestió fins que el 1995 va cedir totes les col·leccions al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. L’edifici, obra de l’arquitecte Francesc de Paula Nebot i Torrens, de l’any 1905 estava ubicat al Tibidabo, a Barcelona.

 

Segona edició del Postgrau de Màrqueting lingüístic

La Facultat de Comunicació Blanquerna (URL) i l'Escola d'Administració Pública de Catalunya organitzen el segon postgrau de Màrqueting lingüístic, un curs dedicat a la planificació, execució i avaluació de les activitats que ofereixen des de les seves organitzacions els responsables i tècnics de planificació lingüística.

L'objectiu principal del curs és formar professionals amb un bon domini de les funcions de màrqueting, dotant-los dels conceptes i principis bàsics i de les estratègies i els mètodes per a la delimitació dels segments de mercat, el disseny de productes i activitats. El postgrau compta amb la col·laboració de l'IEC i està coordinat per Ester Franquesa i Joan Sabaté.

Programa:

 

'Google' ja reconeix plenament el domini .cat

Segons informa la pàgina web Racó Català, Google, el cercador més important de la xarxa, ja reconeix les pàgines web amb el .CAT com a dominis. Fins ara si hom feia una cerca al Google d'un domini en concret el cercador retornava uns resultats on apareixien unes dades que no corresponien a un domini, sinó a un text qualsevol. En canvi en cercar un domini Google retorna només un resultat: la direcció web d'aquest domini.

Ara en canvi Google ja retorna només un resultat si fem la cerca d'un domini .CAT. Això té molta importància de cara a la indexació de tot l'allau de pàgines amb el domini .CAT que s'estan registrant dia a dia, ja que en reconèixer-les com a dominis "de ple dret" la indexació que en fa el cercador Google és molt més profunda, exhaustiva i fidel a la seva estructura. Així, ara Google reconeixerà plenament els subdominis, interpretarà correctament totes les pàgines i seccions dels dominis .CAT i en definitiva contribuirà a l'expansió normal del .CAT com a un domini més de la xarxa.

Actualment Google ja detecta més de 2 milions de pàgines amb l'extensió .cat. Per comprovar-ho només hem d'anar a Google i afegir "site:.cat" (sense cometes). Probablement quan es realitzi aquesta operació, el nombre de pàgines amb .cat ja haurà experimentat un altre augment.

 

El català s'actualitza amb més de 150 nous termes

El Consell Supervisor del TERMCAT ha normalitzat més de cent cinquanta nous termes durant el darrer quadrimestre de l'any 2005. Els nous termes, que han estat publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya núm. 4639, es presenten definits i amb equivalents en altres llengües, i pertanyen als sectors de la botànica i la ciència forestal, l'electrònica i les telecomunicacions, i els esports, concretament el patinatge artístic sobre gel i sobre rodes.

Nota de premsa del TERMCAT:

 

L'ACEC organitza les VI Jornades Poètiques

Les Jornades Poètiques de l'ACEC -que enguany se celebraran entre el 6 i el 9 de juny- han esdevingut un dels esdeveniments del calendari cultural de Barcelona, reconegut entre els escriptors, crítics, editors i públic en general. El programa del 2006 compta amb la participació de poetes com Sean Golden, Antonio Gamoneda, Bartomeu Fiol, Xavier Bru de Sala o Julia Zabala, entre d'altres.

Programa d'actes:

 

Descomptes especials del Teatre Lliure per als membres, socis i personal de l'IEC

El Teatre Lliure, que està preparant la temporada del seu 30è aniversari, comunica als membres, socis i personal de l'IEC que per a la temporada 2006-2007, podran gaudir de descomptes fixos i exclusius.

De dimarts a dijous, el preu serà de 15 euros, enlloc dels 17 de venda a taquilla.
De divendres a diumenge, el preu serà de 20 euros, enlloc de 23.

El Lliure també informa que acaba de posar a la venda les entrades per als dos primers espectacles:

Otelo, de William Shakespeare. Dirigit per Carlota Subirós i amb Pere Arquillué com a protagonista. A partir del 14 de setembre.

Un matrimoni de Boston, de David Mamet. Dirigit per Josep Maria Mestres. A partir del 15 de setembre

.

 

Convocatòries

L'Institut d’Estudis Catalans convoca el concurs públic per a la publicació de la segona edició del Diccionari de la llengua catalana.

Més informació

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de telefonista recepcionista

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça d'administratiu/iva per a la delegació de Perpinyà.

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de tècnic de comunicacions i seguretat.

Més informació: