Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Àrea de servei

Convocatòria del segon Premi Ramon Margalef d'Ecologia i Ciències Ambientals

El guardó és convocat per la Presidència de la Generalitat i està dotat amb 100.000 euros

A partir de la segona meitat del segle XX l'ecologia es desenvolupa com una ciència diferenciada. En l'últim quart de segle, els principis i conceptes conductors d'aquesta ciència han permès el desenvolupament de moltes destreses tecnicocientífiques relacionades amb la gestió de sistemes naturals i el territori, al mateix temps que han contribuït a revelar noves concepcions de caràcter socioeconòmic.
Un dels principals estudiosos i pensadors d'aquesta ecologia emergent ha estat el professor i membre de l'IEC Ramon Margalef i López (Barcelona, 1919-2004), que va portar a terme una tasca intel·lectual de primera magnitud. En un context socioeconòmic molt poc propici, l'Espanya de la postguerra i el franquisme, va col·locar la investigació i el pensament ecològic català al més alt nivell internacional, i va crear una vertadera escola de pensament. La figura de Ramon Margalef, en efecte, ha contribuït de forma decisiva a la creació de la ciència ecològica moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials, en gran mesura gràcies a haver sabut interpretar els sistemes naturals en termes de la teoria de la informació.
Per tot això, la Presidència de la Generalitat de Catalunya ha decidit honorar la seva memòria amb la creació d'un premi internacional que porti el seu nom. El Premi Ramon Margalef d'Ecologia i Ciències Ambientals, amb una dotació de 100.000 euros, és el premi més important atorgat per aquesta institució, amb la intenció de reconèixer aquelles persones d'arreu del món que s'hagin distingit en el camp de l'ecologia o de les ciències ambientals.


Llegiu les bases del Premi Ramon Margalef:

 

 

L'exposició 'Valparaíso. Un port i mil balcons', a la seu de l'IEC

L'exposició Valparaíso. Un port i mil balcons està formada per 66 fotografies de la ciutat xilena, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2003, es pot visitar a la Sala Nicolau d'Olwer de l'IEC.

Aquesta mostra de fotografies va acompanyada per textos poètics d'autors com Rafael Alberti, Rubén Darío i Pablo Neruda. Les imatges, del fotògraf xilè Raúl Hernández, evoquen el singular paisatge de Valparaíso, un dels principals ports del món i una ciutat pionera en incorporar els elements més innovadors en el paisatge urbà, com tramvies, clavegueram, línies elèctriques públiques i privades, xarxa telefònica i telegràfica i un ferrocarril que la manté unida a la capital, Santiago de Xile.

La col·laboració de l'IEC, que ha cedit les seves instal·lacions, i de l'IMPU, que assessora el municipi xilè en la campanya Valparaíso, ponte en forma, per a la millora i protecció de la ciutat antiga, han fet possible que l'exposició arribés a Barcelona.

La mostra es podrà visitar fins al 16 de març, a la seu de l'IEC a Barcelona, de dilluns a dijous de 9 a 20 hores i els divendres de 9 a 18 hores.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'Les veus de l'exili'

El programa de Catalunya Cultura (93.5 FM a Barcelona) "Les veus de l'exili" comptarà amb la participació de dos membres de l'IEC. El proper 12 de març a les 22 hores, en un dels espais en què s'explica la història dels grans protagonistes de l'exili dedicat a Joan Coromines, es comptarà amb la presència del doctor Antoni Badia Margarit. El dia abans, en un programa dedicat a la figura de Pompeu Fabra, hi assistirà el membre i vicepresident de la Secció Filològica de l'IEC, Francesc Vallverdú.

 

Segona sessió del cicle 'El traç que pinta'

El cicle de conferències i lectures poètiques "El traç que pinta" celebrarà la seva segona sessió el proper dimarts 7 de març a les 19 hores amb el següent programa:

L'art i el dietarisme en la literatura catalana. Conferència a càrrec d'Enric Sòria, escriptor i traductor.

Escriptura poètica i reflexió artística. Taula rodona i lectura de poemes amb la participació de Narcís Comadira, Carles Duarte, Jean Serra i Àlex Susanna.

Aquesta sessió tindrà lloc a la Residència d'Investigadors (carrer Hospital, 64, de Barcelona).

Llegiu més informació sobre aquest cicle al BIEC número 81

 

 

L'Institut Ramon Llull obre una extranet per als lectors de català d'arreu del món

Des del passat 1 de març, l'Institut Ramon Llull posa a disposició dels lectors de català un nou espai virtual de treball i de comunicació en forma d'extranet. Actualment, la xarxa de lectorats de català de l'IRL està integrada per 82 lectors i més de 5.000 alumnes.

Llegiu la nota de premsa de l'Institut Ramon Llull:

 

 

Butlletí trimestral d'indicadors

Aquest butlletí vol contrastar de manera regular l'activitat del Govern i l'Administració de la Generalitat de Catalunya amb els principals indicadors descriptius de l'estat del país, i obtenir d'aquesta manera una referència objectiva del compliment dels objectius establerts al Pla de Govern.

Descarregueu-vos el Butlletí del quart trimestre de 2005:

 

 

Convocatòries

L'Institut d'Estudis Catalans convoca una plaça de Tècnic Lingüístic per a l'Oficina de Gramàtica de la Secció Filològica

Més informació:

 

L'Institut d'Estudis Catalans convoca una plaça de Comptable per al departament de Gestió Econòmica.

Més informació: