Salvador Giner, reelegit president

El sociòleg Salvador Giner va obtenir 112 vots, respecte als 72 de Ricard Torrents, en les eleccions a president de l’Institut d’Estudis Catalans celebrades el passat 2 de juny

 Joan Solà, Romà Escalas, Joandomènec Ros i Salvador Giner

IEC


 

 

Els candidats se saluden en saber-se el resultat

IEC

Salvador Giner serà president de l’IEC durant quatre anys més. En les eleccions celebrades el passat 2 de juny, Giner va ser reelegit, en la primera volta, president de l’Institut d’Estudis Catalans amb un total de 112 vots, mentre que la candidatura encapçalada per Ricard Torrents en va obtenir 72.

«Que els votants ens hagin donat un suport tan clar vol dir que podrem acabar aquesta etapa i situar definitivament l’IEC com una acadèmia digna del segle XXI», afirmava el sociòleg en conèixer els resultats. La candidatura de Giner presentava un equip parcialment renovat. L’ecòleg Joandomènec Ros, que fins ara era secretari general de l’Institut, passarà a ser vicepresident primer, mentre que Joan Solà, lingüista, serà vicepresident segon, i el musicòleg Romà Escalas ocuparà el càrrec de secretari general. El nou Equip de Govern començarà a actuar el proper 1 de setembre de 2009.

Giner va adjudicar el seu èxit a una campanya basada «en fets, i no en declaracions essencialistes». Com a exemples, va destacar l’augment del nombre de membres, del pressupost i de les publicacions, així com la digitalització del fons documental de l’IEC i la creació de noves delegacions.

Les prioritats
La prioritat principal d’aquest nou govern, segons Salvador Giner , és la renovació del contracte programa amb la Generalitat, que va caducar el passat 31 de desembre de 2008. «Estem negociant a un ritme plenament satisfactori, però el resultat depèn que Madrid compleixi el que ens deu, o sigui, que estem com la resta de Catalunya».

Entre els projectes de Giner figuren, també, la creació d’una delegació de l’Institut a Mallorca, l’ampliació d’espais i la potenciació de la innovació i la recerca científica.

La candidatura de Ricard Torrents

 

R. Torrents, A. Casals, F. González Sastre i J. A. Argenter

 

Un cop es van donar a conèixer els resultats i després de felicitar el guanyador, Ricard Torrents va declarar que no voldria que «el continuisme es convertís en immobilisme», i va alertar que «l’IEC no pot deixar de ser un motor de producció científica en català».

El programa de Ricard Torrents, exrector de la Universitat de Vic, portava per títol «Per un govern de l’IEC eficient, pròxim i transversal», i sobretot apostava per l’eficiència del govern i dels plens, per la producció científica en català i per un coneixement millor entre els membres per tal de treballar conjuntament. Torrents es presentava al costat de Francesc Gonzàlez Sastre, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular, com a candidat a vicepresident primer. A més, en el seu equip hi figurava l’enginyera industrial i doctora en informàtica Alícia Casals, com a vicepresidenta segona, i Joan Albert Argenter, com a secretari general. Argenter dirigeix actualment la Càtedra UNESCO de Llengües i Educació i va ser president de la Secció Filològica (SF) des del 1995 fins al 2002.

Les eleccions

 

La Junta electoral durant el recompte de vots

IEC

El Consell Permanent de l’IEC va convocar el 26 de març eleccions a president de l’Institut. S’hi van presentar dos candidats, Salvador Giner i Ricard Torrents, que van exposar els seus programes electorals l’11 de maig davant el Ple de l’IEC. Finalment, el 2 de juny es van celebrar les eleccions. Hi van votar 193 membres dels 208 que tenen dret a vot (membres numeraris, membres emèrits i presidents de les filials), que suposa una participació del 92,7 %.

Salvador Giner és president de l’IEC des del 2005, any en què va substituir el traspassat Josep Laporte. Aquell mateix any, Giner va guanyar les eleccions davant del president de la Secció Filològica, Joan Martí i Castell.

El mandat del càrrec de president de l’Institut té una durada de quatre anys i la mateixa persona només pot ser reelegida consecutivament una sola vegada, de manera que aquesta serà l’última candidatura de Salvador Giner .


Recull de premsa:

 

D’acord amb la llei 34/2002 (LSSI) i la llei orgànica 15/1999 (PDCP), si no voleu rebre aquesta informació, sisplau, obriu aquest enllaç