Advertiment legal


Tauler d'anuncis

Catalunya Ràdio dedica un programa especial al Centenari de l’IEC amb motiu de la Diada Nacional

Catalunya Ràdio va emetre, en la programació extraordinària amb motiu de la Diada Nacional, un programa especial dedicat al centenari de l’IEC. Durant una hora, la ràdio nacional de Catalunya va repassar la història de l’acadèmia catalana de les ciències i les humanitats, que ha protagonitzat, des de la fundació, l’any 1907, un segle de cultura i ciència als territoris de llengua i cultura catalanes.
 
L’especial que va emetre Catalunya Ràdio és una síntesi dels catorze espais difosos durant els caps de setmana d’aquest estiu, des del 21 de juliol passat, realitzats per Montserrat Poblet, amb producció de Marta Jerez i el suport de Comunicació de l’IEC. Les emissions, que s’han pogut escoltar a través de Catalunya Ràdio i de Catalunya Informació, han cobert els diferents àmbits temàtics en què ha intervingut l’IEC durant el seu primer segle d’existència.
 
 
Si no vau poder escoltar els reportatges, els podeu trobar en aquesta adreça electrònica.


 

El llibre Katalonien. Kultur der Moderne, disponible per als membres de l'IEC

Els responsables de la llibreria de l'IEC han informat que disposen d'exemplars de l'obra Katalonien. Kultur der Moderne. Els membres de l'IEC que hi estiguin interessats poden passar a recollir-lo.

Katalonien. Kultur der Moderne és una reedició actualitzada de l’obra Katalonien. Tradition und Moderne, publicada pel Centre de Comunicació Científica amb Iberoamèrica (CCC) de Tubinga, arrel del simposi celebrat del 13 al 15 de juliol del 2003.

Més informació

El Govern dóna un nou impuls a la Casa de les Llengües

El Govern ha donat un nou impuls al desenvolupament de la Casa de les Llengües amb la contractació d’un estudi per a determinar les característiques del futur museu de la diversitat lingüística del món que acollirà l’organisme. La Casa de les Llengües, tal i com van acordar el Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona el juliol de l’any passat, estarà ubicada al recinte industrial de Can Ricart, de Barcelona.

Segons l'Acord de Govern del 4 de setembre, el Govern destinarà 580.000 euros a l’estudi que ha de permetre definir i desenvolupar el centre d’exposicions de la Casa de la Llengües com a centre d’excel·lència i innovació. També ha de resoldre el disseny conceptual del projecte i els requeriments dels espais expositius aplicant-hi tecnologia de darrera generació.

Les llengües i les parles seran els elements centrals del museu, per tant, l’objectiu és que no es comuniquin amb estratègies museogràfiques convencionals, sinó a través de sistemes multimèdia gestionats per tecnologia avançada que permetin una alta interactivitat amb els públics presencials o virtuals. La voluntat de l’entitat és que la innovació sigui un requeriment clau que atorgui a la Casa de les Llengües bona part de la seva singularitat.

 

La Generalitat obre la convocatòria 2007 d'ajuts per promoure la recerca i la formació universitària en immigració

La Generalitat de Catalunya ha obert el termini presentar sol·licituds a la convocatòria d'ajuts per incentivar la recerca i la formació universitària en immigració (ARAFI), un període que s'allargarà fins el 27 de setembre. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar divendres passat 31 d'agost la resolució per la qual s'aproven les bases i s'obre la convocatòria que promou la Secretaria per a la Immigració, adscrita al Departament d'Acció Social i Ciutadania, i la Direcció General de Recerca del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa. Enguany els dos departaments hi destinen un total de 320.000 euros, 50.000 més que l'any passat, i es repartiran en cinc tipus d'ajuts:

  • Ajuts per a projectes de recerca aplicada (amb un import màxim de 12.000 euros)
  • Ajuts per a xarxes de recerca (amb un import màxim de 15.000 euros)
  • Ajuts per al cost de matrícula de màsters, postgraus i doctorats amb un import màxim del 50 per cent del cost de la matrícula)
  • Ajuts per a xarxes universitàries formatives (amb un import màxim de 15.000 euros)
  • Ajuts per a la formació universitària en gestió de polítiques migratòries: per contribuir a homogeneïtzar i millorar les ofertesformatives universitàries dirigides als futurs professionals que han de gestionar les polítiques migratòries (amb un import màxim de 20.000 euros

Bases de la convocatòria

 

Mor John Gofman, expert en els efectes en el cos humà de les baixes dosis de radiació

El passat 15 d'agost va morir John Gofman un dels científics més destacats en el camp dels efectes sobre la salut de les baixes dosis de radiació. El seu decés ha estat comentat a la premsa d'arreu del món. Aquests en són alguns exemples:

'Cap nivell de prosperitat podria justificar l'acumulació de grans quantitats de substancies altament tòxiques (residus nuclears) que ningú sap com fer 'segures' i que romanen com un incalculable perill pel conjunt de la creació durant èpoques històriques i fins i tot geològiques. Fer una cosa així és una transgressió contra la vida mateixa, una transgressió infinitament més seriosa que qualsevol altre crim perpetrat pels humans. La idea que la civilització pugui sostenir-se sobre la base d'una transgressió d'aquest tipus és una monstruositat ètica, espiritual i metafísica. Significa conduir els assumptes econòmics dels humans com si les persones no importessin per a res'.
E.F. Schumacher, autor de Small is Beautiful: a Study of Economics as if People Mattered (1973), A Guide for the Perplexed (1977), This I Believe and Other Essays (1977) i Good Work (1979).

'Considero al Dr. John Gofman com un dels més grans mestres del segle XX. El seu treball ja ha canviat la manera de veure els perills de les radiacions i la seva darrera obra [Radiation from Medical Procedures] revolucionarà, després d'una llarga batalla, la manera com el món veu les aplicacions mèdiques de la radiació. El seu treball salvarà desenes de milions de vides humanes'.
Peter Montague, co-fundador i director de la Environmental Resarch Foundation - ERF i director de la revista Rachel's Health and Democracy.

Necrològica publicada per The New York Times:

 

La Fundació puntCat, creada i participada amb el suport de l'IEC, celebra el segon aniversari amb 24.000 dominis registrats

Nota de premsa:

 

Enllaços recomanats

Plataforma de bloc en llengües europees a Cafebabel

Centres de recerca a Catalunya. Temes de Recerca i Innovació, núm 4

 

Novetats de l'Arxiu

Novetats del mes de maig de 2007:

Novetats del mes de juliol de 2007:

 

Convocatòries

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de documentalista per a l'Observatori de la Recerca Catalana

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de Cap del Servei de Recursos Digitals

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca dues places de corrector/a de textos per al Servei Editorial

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de tècnic/a de protocol i relacions exteriors per al Gabinet de la Presidència

Més informació: