Número 186
abril 2014
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC se suma a la celebració de Barcelona, capital de la sardana 2014 amb dues conferències

   Conferència de Romà Escalas

L’Institut d’Estudis Catalans va acollir durant el mes d’abril dues conferències de temàtica sardanística i musical emmarcades dins la celebració de Barcelona, capital de la sardana 2014, que té per objectiu contribuir a ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la sardana. Romà Escalas, musicòleg i secretari general de l’IEC, i Joaquim Agulló, director del projecte de recerca sobre la barítona i la tenora de l’IEC i vicepresident de la institució, van ser els carregats d’oferir aquestes conferències

 

La primera conferència es va celebrar el 3 d’abril. Amb el títol «Les xeremies i dolçaines, un món sonor d’origen medieval», Romà Escalas va fer una exposició sobre la història i evolució dels instruments de cobla de la família de la tenora. El 10 d’abril, Joaquim Agulló va parlar sobre «La tenora i la barítona de l’IEC». Concretament, Agulló va explicar com s’ha arribat al redisseny de la tenora i al disseny d’un nou instrument —la barítona—, com és el so d’aquests instruments i quin és el seu funcionament.

Presentació de Romà Escalas

Presentació de Joaquim Agulló

Jaume Cabré i Joan J. Guinovart, membres de l’IEC, distingits amb la Creu de Sant Jordi

Jaume Cabré (Barcelona, 1947), escriptor i membre de la Secció Filològica de l’IEC, i Joan J. Guinovart (Tarragona, 1947), director de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) i membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, han estat distingits amb la Creu de Sant Jordi 2014, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

El Govern ha concedit la Creu de Sant Jordi a Jaume Cabré per «la vàlua de la seva obra literària, traduïda a diverses llengües i destacada sobretot en l’àmbit narratiu i en el món de la ficció televisiva. Novel·les com Senyoria, Les veus del Pamano o Jo confesso, entre altres títols, han merescut l’elogi de la crítica i han contribuït a crear nous lectors. La seva escriptura, de ressons musicals, projecta les lletres i la cultura catalanes amb universalitat i ambició».

Pel que fa a Joan J. Guinovart, la concessió de la Creu de Sant Jordi és un reconeixement «a la projecció internacional de les seves recerques sobre els trastorns metabòlics causants de malalties neurodegeneratives. Director, des del 2005, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, cal destacar la seva contribució valuosa a l’ensenyament, la pràctica i la projecció de la ciència a Catalunya».
 

 Recull de premsa

Una alumna de Lleida i un de Navàs guanyen els Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química

«La química de l’oli», de Sílvia Babot, de l’Institut Guindàvols de Lleida, i «Els secrets de les aigües minerals de Catalunya», d’Albert Freixa Cruz, de l’Escola Diocesana de Navàs, són els dos treballs que, ex aequo, han guanyat el primer premi de la vuitena edició dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química, que atorga la Societat Catalana de Química, filial de l’Institut d’Estudis Catalans. En aquesta convocatòria també s’han premiat, amb un accèssit, els treballs següents: «Estudi de les concentracions de compostos neurotòxics en població agrícola: pagesos i habitants del poble de Suchs», elaborat per Núria Gilart, del Col·legi Arabell de Lleida, i «Efecte dels espectres d’absorció en l’eficiència de cèl·lules solars sensibilitzades amb colorant», obra de José Andrés Ballester Huesca, de l’Institut Jaume Vicens Vives de Girona.

A més dels primers premis i els accèssits, el jurat va decidir fer una menció honorífica als treballs «Enfortint els ossos (el calci de la llet crua de vaca)», de Meritxell Font, del Col·legi Sant Miquel dels Sants, de Vic; «La taula periòdica dels elements. Dels àtoms als materials: propietats i aplicacions», de Judith Hernández, de l’Institut La Roca del Vallès, de la Roca del Vallès; «El ferro que mou el món», de Pol Martínez Balart, de l’Escola Pia Santa Anna, de Mataró, i «La química del gust, d’Àngela Güerri i Mariona Ruiz, del Col·legi Jesuïtes Casp - Sagrat Cor de Jesús, de Barcelona.

En aquesta edició, que és la vuitena, s’han presentat cent tres treballs. Els premis consisteixen en sis-cents euros per al millor treball ―que en aquest cas, en ser un premi ex aequo, es van repartir entre els dos premiats― i en tres-cents euros a repartir entre els dos accèssits. A banda d’aquests premis, els autors dels disset treballs més ben classificats han guanyat una estada científica en universitats i centres de recerca de química de Catalunya.

Els premis es van lliurar el 9 d’abril a l'IEC, en el marc del XXVI Debat de Química a l’Institut d’Estudis Catalans. El Debat estava adreçat al professorat de secundària i d’universitats i enguany s'ha centrat en la taula periòdica dels elements.

 Recull de premsa

Notícies

* La primera pedra de la Mancomunitat

* Es lliuren els Premis Sant Jordi 2014 de l'IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans analitza, a l’Alguer, la realitat social, cultural i lingüística algueresa

* S’inventarien més de dos mil vitralls modernistes i barrocs i s’inicia la digitalització del mapa vitrallístic català

* Mor Josep Carreras, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut

* Es consoliden les Jornades sobre Gestió de la Informació Científica, que enguany han celebrat la tercera edició

* Diferents experts reflexionen sobre el paper de l’agricultura al segle XXI, en el marc de la plataforma Agrofòrum

* L’IEC i el Museu d’Instruments Musicals de Ceret signen un conveni de col·laboració

* L’IEC se suma a la celebració de Barcelona, capital de la sardana 2014 amb dues conferències

* Jaume Cabré i Joan J. Guinovart, membres de l’IEC, distingits amb la Creu de Sant Jordi

* Una alumna de Lleida i un de Navàs guanyen els Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal