Número 186
abril 2014

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

S’inventarien més de dos mil vitralls modernistes i barrocs i s’inicia la digitalització del mapa vitrallístic català

  Vitrall de la Santíssima Trinitat de  Vilafranca del Penedès

La localització i identificació d’uns vitralls barrocs de l’església de Santa Maria de Palautordera, l’establiment de l’autoria dels vitralls de l’església de la Santíssima Trinitat de Vilafranca del Penedès, un dels conjunts de vitralls vuitcentistes més importants de Catalunya, i de dos vitralls encarregats per Antoni Gaudí al Taller Amigó entre el 1886 i el 1902 —l’Arcàngel Miquel i el Rosetó— són alguns dels resultats del projecte Registre i inventari dels vitralls catalans de l’Institut d’Estudis Catalans i el Departament de Cultura de la Generalitat, que en els darrers quatre anys ha inventariat més de dos mil vitralls barrocs i modernistes a la província de Barcelona.

Aquest projecte és la continuació del Corpus Vitrearum Medii Aevi (CVMA), iniciat l’any 1981 per l’IEC i promogut per la Unió Acadèmica Internacional, amb què es van catalogar els vitralls gòtics i renaixentistes de Catalunya. L’objectiu del projecte actual és realitzar un mapa exhaustiu del patrimoni vitrallístic del país i poder establir uns criteris que n’orientin les polítiques de conservació i restauració. Xavier Barral, membre de l’IEC, n’és el president, i Antoni Vila, el director executiu i l’investigador principal.
En aquesta fase del projecte, s’estan inventariant tots els vitralls tant civils com eclesiàstics de les comarques de la província de Barcelona. L’examen de cada obra inclou l’estudi històric i iconogràfic, l’anàlisi de la tècnica emprada, l’interès estètic i històric i el valor de l’autoria. A més, s’estudia l’estat de conservació dels vitralls per saber quines en són les patologies (corrosió, pòsits calcaris, etc.) i el tipus de protecció actual i s’inclouen propostes d’actuació pel que fa a la restauració i a la protecció de cada peça.


El web del
Corpus Vitrearum Català

L’Institut d’Estudis Catalans ha desenvolupat la pàgina web del Corpus Vitrearum Català, que serà l’espai que recollirà tota la informació digitalitzada del patrimoni vitrallístic de Catalunya. Aquesta eina, a més de contenir les imatges i informació exhaustiva de cada vitrall, permet realitzar i publicar l’inventari en línia, un mètode de treball pioner a Europa en aquest sector. De moment, en aquesta pàgina web ja es poden consultar les imatges i la documentació dels darrers vitralls catalogats en el marc d’aquest projecte.

El projecte va ser presentat el 14 d’abril a l’IEC pel president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros; pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell; pel director executiu i investigador principal del Corpus Vitrearum de Catalunya, Antoni Vila, i pel director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura, Joan Pluma.
 

Notícies

* La primera pedra de la Mancomunitat

* Es lliuren els Premis Sant Jordi 2014 de l'IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans analitza, a l’Alguer, la realitat social, cultural i lingüística algueresa

* S’inventarien més de dos mil vitralls modernistes i barrocs i s’inicia la digitalització del mapa vitrallístic català

* Mor Josep Carreras, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut

* Es consoliden les Jornades sobre Gestió de la Informació Científica, que enguany han celebrat la tercera edició

* Diferents experts reflexionen sobre el paper de l’agricultura al segle XXI, en el marc de la plataforma Agrofòrum

* L’IEC i el Museu d’Instruments Musicals de Ceret signen un conveni de col·laboració

* L’IEC se suma a la celebració de Barcelona, capital de la sardana 2014 amb dues conferències

* Jaume Cabré i Joan J. Guinovart, membres de l’IEC, distingits amb la Creu de Sant Jordi

* Una alumna de Lleida i un de Navàs guanyen els Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa