Número 259
juliol 2021
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Gramātica catalana
Pau Cardellach i Busquets. Estudi i ediciķ a cura d’Olga Fullana

 

Pau Cardellach i Busquets (1814-1879) va néixer a Terrassa i exercí de notari en aquesta ciutat des del 1858 i a Barcelona a partir del 1863. Publicà diversos llibres i articles de tema jurídic i deixà inèdita una Gramática catalana (1840), redactada durant els sis mesos que romangué reclòs a casa seva mentre s’amagava de la Junta Revolucionària partidària d’Espartero.

Gramàtica catalana és una síntesi de la recerca defensada com a tesi per Olga Fullana. L’obra analitzada de Pau Cardellach és una obra inèdita de la qual només existeix una còpia. És una edició manuscrita dipositada a la Universitat de Girona. 

La gramàtica de Cardellach, que fins a la recerca realitzada per Olga Fullana només era coneguda per referències indirectes, és una obra original que exemplifica una perspectiva davant la llengua catalana diferent de les que coneixíem fins ara en el segle XIX. El seu estudi contribueix a precisar millor el procés, tardà, de codificació gramatical de la llengua catalana i enriqueix la història de la filologia al nostre país. L’obra inclou un perfil biogràfic del seu autor. 

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Gramātica catalana - Pau Cardellach i Busquets. Estudi i ediciķ a cura d’Olga Fullana
 
 
Del cel i de l’aire. Estudis sobre histōria de l’astronomia i de la meteorologia - Francesc X. Barca-Salom, Josep Batllķ, Pasqual Bernat, Carles Puig-Pla (editors)
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa