Número 226
abril 2018
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Viles planificades valencianes medievals i modernes
Vicenç M. Rosselló i Verger

 

El País Valencià és massa llarg i divers per a poder reduir a un denominador comú l’evolució urbana de les seues viles i ciutats. N’hi ha d’origen romà, andalusí, cristià catalanesc o aragonès, senyorial o reialenc, renaixentista o il·lustrat, etcètera.


Confrontar espontaneïtat amb geometria és una temptació tecnocràtica i simplista. Pot més el poblador que el planificador? La concepció mental s’oposa a la natura —el relleu, la hidrografia, el clima, la vegetació— o s’hi adapta? Per què el que és quadrat, hipodàmic, ha de ser millor que el que és concèntric o radial?


Aquest treball és el resultat d'anys de recerca sobre més de quaranta nuclis valencians que mostren una planificació geomètrica i tenen origen medieval o pertanyen als segles XVI o XVII. La part general presenta unes conclusions, sempre provisionals, sobre les condicions físiques (relleu, hidrografia, litoral) i les circumstàncies històriques (xarxa caminera, assentament, estratègia), i planteja les dicotomies islàmic/cristià i senyoria/reialenc per després incidir en la geometria urbana i les qüestions de mètode. Més endavant, desfilen els quaranta-un nuclis, ordenats de nord a sud com a litorals o interiors, cadascun amb la seua bibliografia. S’hi observa un cert desequilibri, favorable a la part septentrional del País Valencià, que es justifica per les viles planificades modèliques.

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Viles planificades valencianes medievals i modernes - Vicenç M. Rosselló i Verger
 
 
La poesia catalana al segle XXI, balanç crític - Edició a cura d’Olívia Gassol i Òscar Bagur
 
 
Llengua & Literatura Núm. 28 -
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa