Número 220
maig 2017
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Atles ornitonímic de les Illes Balears
Cosme Aguiló i Antoni Mestre

 

 

La feina del tàndem format per l’ornitòleg Antoni Mestre i l’especialista en onomàstica i dialectologia, i membre corresponent de la Secció Filològica, Cosme Aguiló, ha desembocat en un treball original i exhaustiu, que, tal com afirma el dialectòleg Joan Veny, membre de la Secció Filològica, en el pròleg de l’obra: «ha de marcar una fita memorable en els annals de la geolingüística catalana i romànica». L’obra ofereix una completa nòmina dels noms d’ocells de totes les Balears, molts dels quals eren desconeguts fins al moment, i és el primer recull fet fins ara d’aquestes característiques.

La metodologia va consistir en la recoŀlecció de dades, feta sempre sobre el terreny i amb persones coneixedores de les aus de més de seixanta anys —caçadors, mariners, pagesos—, i els resultats es presenten en mapes puntuals de símbols. La cartografia va acompanyada d’un comentari on s’analitza cada mot, l’ètim corresponent, la motivació, el suport documental, la relació interinsular en el cas dels noms d’algunes espècies, i la comparació amb els noms en altres llengües, entre altres aspectes.

En total, s’han cartografiat 148 espècies i dues subespècies amb denominacions populars, la qual cosa es tradueix en 1.903 noms, tot i que, sovint, la diversitat lingüística només afecta la fonètica o la morfologia.

L’obra ha estat publicada per l’IEC, juntament amb la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears i l’Institut de la Llengua i la Cultura de les Illes Balears.

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 

 

Atles ornitonímic de les Illes Balears - Cosme Aguiló i Antoni Mestre
 
 

 

Glossari català de numismàtica (amb totes les poblacions emissores) - Miquel Crusafont
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa