Número 200
juliol 2015
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació
Democràcia i educació al segle XX

 

El binomi democràcia i educació és, per definició, controvertit. La controvèrsia creix i es fa més palesa quan s’aborda des de la perspectiva històrica per la confusió que plana sobre el concepte de democràcia, per la variabilitat històrica del concepte i per la manera com s’aplica i es concreta en l’educació en general i en l’educació en particular. El present número d’Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació està dedicat a l’estudi d’aquest binomi al llarg del segle XX. Consta de vuit articles, quatre dels quals fan referència a l’àmbit internacional i els quatre restants, a València i Catalunya. A més, set se centren en l’educació formal i un en la no formal, i més concretament en les estructures de participació juvenils fora del marc escolar.

La monografia s’obre amb un article sobre el pensament filosòfic, polític i educatiu de John Dewey. El segueix un article que repassa l’educació a França entre els anys 1900 i 2014 i el fracàs parcial de la democratització del sistema educatiu francès en el pas d’un ensenyament explícitament segregat a un que teòricament no ho és. La tercera aportació se centra en Itàlia i el moviment de l’escola nova. Les aportacions internacionals acaben amb un article sobre l’impacte que va tenir la premsa i, més concretament, la publicació progressista Seara Nova en el pensament educatiu i pedagògic a Portugal entre el 1910 i el 1926.

La proliferació de les escoles democràtiques valencianes en el tardofranquisme i la transició és el tema que enceta el bloc dedicat als territoris de llengua i parla catalanes. És un tema similar al de l’article que el segueix, titulat «Referents per a una nova escola democràtica. La influència de la pedagogia italiana en els col•lectius de mestres durant la transició política a Catalunya i Espanya». El penúltim article versa sobre l’educació democràtica a les escoles d’estiu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (1966-2008), mentre que l’últim tracta sobre les estructures de participació juvenil a Catalunya d’ençà de la transició democràtica.

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Terminàlia - Societat Catalana de Terminologia
 
 
Mercè Rodoreda. A selected and annotated bibliography (2002-2011) - Kathleen McNerney
 
 
Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació - Democràcia i educació al segle XX
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa