Número 182
desembre
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Les publicacions de l’Institut d’Estudis Catalans de 1907 a 1939
Pere Quer

 

Publicacions de Presidència. Institut d’Estudis Catalans, 1913

Aquest treball té per objectiu contribuir al coneixement de la història de les publicacions de l’Institut d’Estudis Catalans, des que es fundà fins a la Guerra Civil. Tal com explica l’autor, el filòleg Pere Quer, en la introducció del llibre, «l’Institut és, des dels seus inicis, a més d’una institució acadèmica, una casa editora» i, per tant, les publicacions són una peça fonamental i imprescindible en la idea original d’aquesta institució. «El repàs de com s’organitzà per editar-les en els diferents períodes i enmig de les diferents vicissituds que visqué l’IEC mostra, ben clarament, fins a quin punt està indestriablement lligada la fundació i posterior existència de l’Institut a la idea de servei al país i a la cultura catalana.»

El llibre està dividit cronològicament en tres capítols. En el primer, «L’etapa fundacional», s’analitzen els primers passos de l’Institut, des que es va constituir, el 1907, amb una sola secció —la Històrico-Arqueològica— fins a la seva estructuració, el 1911, en tres seccions —se n’hi incorporaren dues de noves: la Secció Filològica i la Secció de Ciències. El segons capítol «L’expansió», comprèn del 1911 al 1923, període en què culmina la consolidació de l’Institut. Finalment, el tercer capítol, «Ombres i llums: de la dictadura a la guerra, passant per la República (1924-1939)», recull aquesta etapa de quinze anys, políticament i socialment molt agitada.

Francesc Vallverdú és l’autor del pròleg d’aquest llibre, en què destaca com Pere Quer «ha defugit l’erudició gratuïta, les argumentacions abstruses, i ha fet una obra en la qual el lector no especialista s’ha de sentir còmode no sols per l’excel•lent tria de la documentació, sinó també pel seu relat eficaç i entenedor».

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Comunicació. Revista de Recerca i d'Anàlisi - Societat Catalana de Comunicació
 
 
‘Scripta’ mallorquina - Joan Veny i Àngels Massip
 
 
Les publicacions de l’Institut d’Estudis Catalans de 1907 a 1939 - Pere Quer
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa