Número 172
febrer 2013
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Els bastiments menors catalans de construcció artesanal del segle xx
Alexandre Ribó Golovart

 

El llibre és una adaptació i actualització feta per l’autor de la seva tesi doctoral ―dirigida per Carles Bas, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC―, titulada Las embarcaciones menores catalanas de construcción artesanal del siglo xx, que Alexandre Ribó va defensar l’any 2000 a la Facultat de Ciències del Mar de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria. L’obra, segons Carles Bas, «és fruit del treball d’un apassionat per la mar i per la llengua catalana, que, malauradament, ens ha deixat massa aviat».

Bas explica, al pròleg, que tot i que l’objecte d’estudi triat ―les embarcacions menors catalanes― «pot semblar, d’antuvi, un tema que hom podria descriure amb dues paraules», «la manera de treballar del doctor Ribó fa que hom s’adoni de la immensa grandesa i varietat de les petites coses —en aquest cas, de les barques menors». L’interès del treball va més enllà del purament geogràfic, atès que l’estudi és abordat des de molts punts de vista diferents com són la nàutica, l’arquitectura o els aspectes tàctics.

L’autor dedica una atenció especial a l’arquitectura naval pròpia de les aigües catalanes i se centra especialment en el buc, en les formes i variants i en les adaptacions als diferents indrets. També estudia l’anàlisi del procés de difusió dels diferents tipus d’embarcacions petites, com poden ser els rais, i el compara amb el procés de difusió de la llengua catalana al llarg del temps. Una part molt important en el desenvolupament del treball és la classificació dels diferents tipus de barques petites i estructures similars, que s’analitzen segons el nom, segons la forma i segons el tipus de construcció.

Finalment, Ribó dedica algunes línies al poder i a l’esforç de pesca, uns aspectes que afecten exclusivament les embarcacions menors emprades en la pesca.

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Jeroni Munyós i la frontera valenciana amb Castella (1565-1566) : cartografia i geohistòria - Francesc Torres i Vicenç M. Rosselló
 
 
Els villancets d’Emmanuel Gònima (1712-1792). Un model de la transició musical del Barroc al Preclassicisme a la Catalunya del segle XVIII - Jordi Rifé i Santaló
 
 
Els bastiments menors catalans de construcció artesanal del segle xx - Alexandre Ribó Golovart
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa