Número 166
juliol 2012
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletķ  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El valencią del segle XIX. El lčxic
Josep Martines

 

El valencià del segle XIX. El lèxic
L’aportació del Diccionario valenciano de Josep Pla i Costa
Josep Martines
Secció Filològica. Institut d’Estudis Catalans
 

 

Aquest llibre és resultat de «l’estudi pausat i mínimament aprofundit» del material lèxic del Diccionario valenciano de Josep Pla i Costa. Com escriu l’autor, Josep Martines, en la introducció, «es tracta d’una selecció dels mots mes valuosos fornits per aquesta peca singular de la nostra lexicografia».

L’estudi es fonamenta en un corpus variat pel que fa a la tipologia, la cronologia i la procedència geogràfica dels autors. Inclou la lexicografia més important (especialment la dels segles XVIII-XIX), la producció popular (especialment del segle XVIII en endavant: col·loquis, raonaments, versos i cançons populars, fraseologia, rondalles, sainets, premsa, etc.) i l’obra dels escriptors més representatius del període i d’autors posteriors que mostren un model de llengua més vinculat a la parla popular. També formen part del corpus una representació de texts antics i clàssics.

L’obra compara la informació que es troba sobre el paper amb la realitat de la llengua viva. Segons l’autor, les monografies dialectals, cada vegada més nombroses i més sòlides, són una font ben útil en aquesta tasca, i també els atles lingüístics. «Ens hem aprofitat també d’anotacions personals preses de la conversa espontània i de les dades que ens ha fornit un qüestionari elaborat expressament a partir del repertori de mots que preteníem d’estudiar».

 

 

Piula aquesta notķcia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
COMUNICACIÓ. Revista de recerca i d'anąlisi - Societat Catalana de Comunicació
 
 
El valencią del segle XIX. El lčxic - Josep Martines
 
 
La població immigrada a Catalunya - Secció de Filosofia i Cičncies Socials
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa