Número 181
novembre 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Més de tres-cents científics es reuneixen a Catalunya en la I Jornada de Bioinformàtica i Biologia Computacional

Més de tres-cents científics experts en bioinformàtica i biologia computacional van compartir els avenços de la seva recerca en la I Jornada de Bioinformàtica i Biologia Computacional, que es va celebrar el 22 de novembre a l’auditori RBA, de Barcelona. Tots aquests científics, de diferents nacionalitats i institucions, treballen a Catalunya i formen part del gran nombre de grups de recerca dedicats a aquest àmbit. En els darrers anys, Catalunya ha esdevingut líder en bioinformàtica, i s’ha configurat una potent massa crítica d’investigadors en aquesta disciplina. En la inauguració de la Jornada va participar Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Aquesta ha estat la primera gran trobada de bioinformàtics de Catalunya, i s'ha aprofitat per a presentar Bioinformatics Barcelona (BiB), una nova plataforma creada per a impulsar la formació, la recerca i la transferència tecnològica en bioinformàtica, i per a posicionar l’àrea de Barcelona com a pol de referència mundial en aquest àmbit. Bioinformatics Barcelona engloba les universitats de Catalunya, els centres de recerca i els hospitals més importants, i també grans infraestructures com el Barcelona Supercomputing Center (BSC), el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) i l’Institut d’Estudis Catalans. La Jornada també ha coincidit amb la recent creació de la Secció de Biologia Computacional dins la Societat Catalana de Biologia, societat filial de l’IEC.

En pocs anys, l’aproximació computacional ha esdevingut essencial en la recerca en biologia, i la bioinformàtica o la biologia computacional són ja disciplines científiques establertes i reconegudes arreu del món. A més, com a resultat dels extraordinaris avenços en les tecnologies de la genòmica, aquestes disciplines aviat esdevindran també essencials en la medicina i en la pràctica clínica, així com en els processos industrials relacionats amb la salut i amb la biologia, com és el cas de la indústria farmacèutica, biotecnològica o agroalimentària. A més, la creació de potents plataformes tecnològiques ha generat un context particularment favorable per al desenvolupament de la bioinformàtica, que situa Catalunya a l’avantguarda d’aquesta disciplina. La bioinformàtica és una ciència estratègica per a donar sentit a la ingent quantitat de dades biològiques, que creix exponencialment. El gran repte biocientífic actual és ser capaç de gestionar i explotar de manera àgil i natural tot aquesta allau d’informació.

La I Jornada de Bioinformàtica i Biologia Computacional va estar organitzada conjuntament per la Societat Catalana de Biologia i Bioinformatics Barcelona (BiB), i ha rebut des de bon principi el suport de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Fundació RBA.
 

Notícies

* El català avança malgrat l’entorn sociopolític advers

* El centenari de les Normes ortogràfiques de l’IEC es clou amb un acte a la Conselleria de Cultura

* L’IEC i la Diputació de Barcelona renoven la seva col·laboració institucional

* Declaració de l’IEC sobre el dret de Catalunya a decidir el seu futur

* Francesc Gonzàlez i Sastre, reelegit president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* Rosaura Farré, l’Institut Danone i Indústries Balfegó, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC i l’Acadèmia Catalana de Gastronomia proposen la creació d’un observatori del turisme gastronòmic a Catalunya

* L’IEC publica la primera part del Diccionari d’historiadors de l’art català, dirigit per Francesc Fontbona i Bonaventura Bassegoda

* Més de tres-cents científics es reuneixen a Catalunya en la I Jornada de Bioinformàtica i Biologia Computacional

* Catalunya, en la quarta posició mundial en citacions per document a les revistes científiques Nature i Science

* Els ecosistemes naturals que envolten les grans ciutats centren la X Jornada CREAF-SCB-ICHN

* El Consell Permanent de l’IEC visita l’abadia de Montserrat

* L’hispanista Paul Preston, membre corresponent de l’IEC, guardonat amb el XXXVII Premi d’Honor Lluís Carulla


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa