Número 175
maig 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’obra de Bernat Metge centra la Diada de Sant Jordi a l’IEC

Amb motiu de la celebració de la Diada de Sant Jordi i de la commemoració dels sis-cents anys de la mort de Bernat Metge, l’Institut d’Estudis Catalans va acollir el 23 d’abril una lectura pública de l’obra Lo somni. Salvador Giner, president de l’IEC, va obrir la lectura, en la qual van participar una quarantena de persones, entre les que hi havia el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el director de l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs. Coincidint amb la Diada, es va inaugurar l’exposició «Bernat Metge i els clàssics», organitzada per l’Institut d’Estudis Catalans, la Fundació Bernat Metge, la Fundació Lluís Carulla i l’Editorial Barcino. En el marc d’aquesta commemoració, l’IEC celebrarà el 9 de maig una jornada dedicada a Bernat Metge, en què hi haurà diferents conferències i la presentació del volum d’estudis Fourteenth-Century Classicisme: Petrach and Bernat Metge, publicat per Warburg Institute i Nino Aragno Editore.

«Bernat Metge i els clàssics»

L’exposició, que es pot visitar a la Casa de Convalescència (carrer del Carme, 47, de Barcelona), conté documents i materials bibliogràfics que mostren que l’Institut d’Estudis Catalans va ser la primera institució que va crear una col·lecció de clàssics llatins i grecs traduïts al català. Ben aviat es van crear la Fundació Bernat Metge i l’Editorial Barcino, amb la finalitat d’assumir aquesta tasca i la d’editar els clàssics catalans amb estudiosos vinculats a l’Institut d’Estudis Catalans. En aquest any del sisè centenari de la mort de l’escriptor Bernat Metge, es vol fer palès que a l’inici del segle XX es va donar el seu nom a la col·lecció de clàssics grecollatins, i la seva obra Lo somni va ser la primera publicació de la nova col·lecció «Els nostres clàssics» de l’Editorial Barcino. L’exposició està formada per publicacions impreses, documentació d’arxiu i algunes imatges relatives, especialment, a l’època dels seus inicis. Els materials provenen de l’Arxiu de l’IEC, de la Fundació Lluís Carulla i de la Fundació Bernat Metge. La inauguració va ser a càrrec de Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans; de Francesc Guardans, editor de la Fundació Bernat Metge; de Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla / Editorial Barcino, i de Mariàngela Vilallonga, vicepresidenta de l’IEC i comissària de la commemoració del sis-centè aniversari de la mort de Bernat Metge.


Portes obertes

Com cada any per la Diada de Sant Jordi, l’IEC va obrir les portes de la Casa de Convalescència i s’hi va poder visitar el pati, el claustre, el jardí Mercè Rodoreda, la Sala Prat de la Riba i la capella. Hi va haver exposició i venda de llibres de l’IEC al pati de l’Institut i a la Rambla.
 

 Recull de premsa

Notícies

* El receptacle de la història

* Joandomènec Ros encapçala l’única candidatura a la Presidència de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC lliura els Premis Sant Jordi 2013

* L’obra de Bernat Metge centra la Diada de Sant Jordi a l’IEC

* Juan de Dalmau posa en relleu la importància de l’espai com a motor econòmic i de creixement

* Antoni Prevosti, el primer catedràtic de Genètica de l’Estat espanyol, és recordat a l’IEC

* Les Jornades Salvador Espriu repassen la vinculació de l’escriptor amb el món clàssic

* El VI Congrés Català / Internacional de Sociologia analitza a Perpinyà les societats transfrontereres en el segle XXI

* La Sala Prat de la Riba, plena a vessar en l’acte de reconeixement i elogi a la pedagoga Sara M. Blasi

* La Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC es reuneix a Girona per analitzar la situació socioeconòmica del territori

* La literatura catalana contemporània protagonitza els Vermuts literaris de Castelló

* Triomf de la delegació catalana en les proves de la fase espanyola de l’Olimpíada Internacional de Física


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa