Número 174
abril 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Montserrat Aguadé, catedràtica de Genètica, nova membre numerària de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

 
Montserrat Aguadé Francesc Ballone Maria Grossmann Francesc Badia Isidre Bartumeu

El Ple de l’Institut d’Estudis Catalans va acordar dilluns, 18 de març, incorporar Montserrat Aguadé, catedràtica de Genètica a la Universitat de Barcelona, com a membre numerària de la Secció de Ciències Biològiques. La filòloga Maria Grossmann, nascuda a Romania i de nacionalitat italiana, i el filòleg alguerès Francesc Ballone s’incorporen, com a membres corresponents, a la Secció Filològica, i els juristes andorrans Francesc Badia i Isidre Bartumeu ho fan, també com a membres corresponents, a la Secció de Filosofia i Ciències Socials.

Montserrat Aguadé (Barcelona, 1949) és doctora en biologia i catedràtica de Genètica a la Universitat de Barcelona, on actualment dirigeix el Grup de Recerca de Genètica Molecular Evolutiva. La seva recerca s’ha centrat en l’estudi de la variabilitat molecular i la seva relació amb caràcters adaptatius com la mida del cos, la resposta immunològica, la competència espermàtica o la quimiorecepció, entre d’altres. Ha estat guardonada per la Generalitat de Catalunya amb la Distinció per a la Promoció de la Recerca Universitària, i per la Universitat de Barcelona amb dos ajuts del Programa d’Intensificació de l’Activitat Investigadora. El 2010 se li va concedir el Premi Nacional de Genètica per la Societat Espanyola de Genètica en la categoria de genètica bàsica.

Maria Grossmann (Satu Mare, Romania, 1946) és llicenciada en disciplines filològiques per la Facultat de Llengües Clàssiques i Romàniques de la Universitat de Bucarest, on va obtenir la màxima qualificació amb la tesi L’adaptació dels fonemes àrabs al sistema fonològic romànic. Es doctorà l’any 1987 amb la tesi Colors i lèxic, estudis sobre l’estructura semàntica dels adjectius de color en català, espanyol, italià, romanès, llatí i hongarès. Des del 1997 és catedràtica ordinària de Glotologia i Lingüística del Departament de Ciències Humanes de la Universitat de l’Aquila. Actualment té la ciutadania italiana.

Francesc Ballone (Sàsser, 1978) és llicenciat en llengües estrangeres a la Universitat de Sàsser. La seva tesi de llicenciatura, dedicada al fenomen de reducció vocàlica en alguerès, és considerada la primera tesi escrita en català de l’Alguer. Actualment, prepara el doctorat en fonètica instrumental a la Universitat Autònoma de Barcelona, amb una tesi sobre els aspectes acústics del català de l’Alguer comparats amb els d’altres varietats del català i del sard. En el camp de la recerca, forma part de l’equip de l’Atles interactiu de l’entonació del català, és membre del grup de creació del Corpus Oral de l’Alguerès, i del Grup de Recerca sobre Esquemes Entonacionals Sard_ToBI.

Isidre Bartumeu (Andorra, 1963) és llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona. Ha estat secretari de la Sindicatura d’Andorra en el decurs del procés constituent (1992-1993), secretari general del Tribunal d’Andorra (1994-1998) i des del 1998 exerceix de notari al Principat d’Andorra. Ha participat en la redacció de diverses lleis del Principat d’Andorra, com ara la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, la Llei qualificada de règim electoral i del referèndum, el reglament del Consell General, la Llei qualificada del matrimoni civil, la Llei qualificada d’associacions i la Llei de fundacions. És autor dels llibres Legislació i jurisprudència del Principat d’Andorra i Introducció al sistema constitucional del Principat d’Andorra, entre d’altres.

Francesc Badia (Barcelona, 1956) és llicenciat en dret per la Universitat de Navarra. És advocat al Principat d’Andorra des del setembre del 1979 i degà del Col∙legi d’Advocats d’Andorra des de l’any 2012. Col∙labora amb la Facultat de Dret de la Universitat de Tolosa de Llenguadoc, on fa classes de dret civil andorrà. És membre del Patronat Rector del Col∙legi Sant Ermengol i del Patronat de la Fundació Valentí Claverol del Principat d’Andorra. Té nacionalitat andorrana.

 

Recull de premsa

 


 

Notícies

* Les claus de la gestió de la informació científica

* Montserrat Aguadé, catedràtica de Genètica, nova membre numerària de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* El 10 de juny, eleccions a la Presidència de l’Institut d'Estudis Catalans

* Carles Boix i Montserrat Guibernau clouen el cicle Sobiranisme i drets de les nacions

* L’Aula Carles Riba estrena nova etapa sota els auspicis de la Universitat de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans

* «Un passatge entre Plató i Montaigne», discurs de recepció de Jaume Casals com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials

* Mor l’urbanista i membre de l’IEC Manuel Ribas i Piera, un dels recuperadors de l’urbanisme modern a Catalunya

* El pensament econòmic d’Ernest Lluch centra una jornada a l’IEC

* Mor Antoni M. Correig, fundador del Laboratori d’Estudis Geofísics Eduard Fontserè de l’Institut d’Estudis Catalans

* Prop de vint mil estudiants de secundària i batxillerat catalans participen en la XVIII Prova Cangur de Matemàtiques

* La Societat Catalana de Física lliura els Premis per als Treballs de Recerca de Batxillerat de Física 2012

* L’IEC commemora el Dia Mundial de les Dones amb una jornada dedicada al diàleg entre les ciències i les humanitats


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa