Número 173
març 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC acull un acte en memòria d’Anscari Manuel Mundó

El 21 de febrer, la Societat Catalana de Musicologia, filial de l’IEC, va celebrar a l’Institut un acte en memòria d’Anscari Manuel Mundó, membre de la Secció Històrico-Arqueològica que va morir el 25 de desembre de 2012 als vuitanta-nou anys. En l’acte van intervenir Joaquim Garrigosa, president de la Societat, de la qual Mundó era membre, i Jesús Alturo, catedràtic de Paleografia i Diplomàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona.

En la seva intervenció, Jesús Alturo va destacar que «el doctor Manuel Mundó va ser catedràtic de Paleografia i Diplomàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, però també ho hauria pogut ser d’una bona colla d’altres disciplines que configuren les distintes branques de l’arbre de la ciència. La seva curiositat intel·lectual, malgrat l’especialització en la història de la cultura de l’edat mitjana, no s’aturava davant altres inquietuds. La patrística, la litúrgia, la història del monaquisme, la història de l’Església i de Catalunya també foren temes que gaudiren de la seva atenció». Per a Alturo, «Mundó va ser un erudit fora del que és comú, que coneixia obres i personatges del passat des d’una proximitat i immediatesa tals que, quan en parlava o n’escrivia, ens els feia sentir tangibles i presents. Però també fou un home compromès amb el seu temps i preocupat pel futur. Sempre amatent a l’actualitat, el destí del país i la funció de l’Església el punyien i el preocupaven vivament».

Anscari Manuel Mundó, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC des de l’any 1971, era catedràtic de Paleografia, Diplomàtica i Codicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Format a Montserrat —d’on fou monjo del 1939 al 1967—, Roma i Barcelona, va ser facultatiu de l’Estat a l’Arxiu Reial de Barcelona, director de la Biblioteca de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Biblioteca de Catalunya. Va ser nomenat per Pau VI membre del Consell d’Aplicació de la Reforma Litúrgica del Concili Vaticà II.
 

Notícies

* El català normatiu fa cent anys

* Màrius Serra, Vicent Pascual, Ramon Gomis i Jordi Salas-Salvadó, nous membres de l’IEC

* Josep Vallverdú, escriptor i membre de l'IEC, és homenatjat en el seu norantè aniversari

* Es presenta a l’IEC el llibre Ciència i universitat a Catalunya. Projecció de futur

* Els mots blog, bloguer, politòleg i politologia ja són al diccionari normatiu

* Un web recull la documentació dels Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana des de 1913

* Les característiques i el funcionament de les cèl·lules tumorals centren el discurs de recepció de Ramon Bartrons com a membre de l’IEC

* L’IEC acull un acte en memòria d’Anscari Manuel Mundó

* Vicent Pitarch, reconegut amb el Guardó Extraordinari d’Escola Valenciana

* Josep Amat, Premi d’Honor de la Nit de les Telecomunicacions i de la Informàtica 2013

* Carme Ruscalleda posa en valor la riquesa de la cuina catalana en una conferència a l’IEC

* Representants de la indústria del sector forestal, investigadors i tècnics especialitzats es reuneixen a l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa