Número 165
juny 2012

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Secció Filològica clou l’Any de la Paraula Viva

La Festa de la Paraula Viva va tancar, el dia 9 de maig a l’IEC, la celebració del centenari de la Secció Filològica, que durant tot l’any ha promogut diferents iniciatives creatives al voltant de la llengua catalana

     

«Mentre siguem capaços de mantenir-lo viu, el català, com tots els altres grans patrimonis de la humanitat que s’anomenen llengües, es mantindrà, creixerà i fruitarà: la llengua és una font de plaer que hem de compartir». Amb aquestes paraules es va expressar Màrius Serra durant la Festa de la Paraula Viva, que es va celebrar el 9 de maig al pati de la Casa de Convalescència, seu de l’Institut, i amb la qual es va cloure la celebració del centenari de la Secció Filològica de l’IEC. Màrius Serra va ser l’encarregat de conduir la festa, que va incloure les actuacions musicals de Miquel Gil, Franca Masu amb Fausto Beccalossi i els glosadors Mateu Xurí i Maribel Servera. En l’acte van intervenir Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Isidor Marí, president de la Secció Filològica; Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull; Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes, i l’escriptor Joan-Lluís Lluís.

L’any 2011 van coincidir el centenari de la fundació de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i el centenari de la mort de Joan Maragall. Amb aquest motiu, la Secció Filològica, juntament amb la Institució de les Lletres Catalanes, van convocar tota la societat a promoure al llarg del 2011 i fins al maig del 2012 tota mena d’iniciatives que contribuïssin a descobrir i a compartir la creativitat i el dinamisme de la llengua catalana, sota el lema «2011, l’any de la paraula viva».

En l’acte institucional de cloenda del centenari, celebrat el 5 de maig al Palau de la Música i presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el president de l’IEC, Salvador Giner, es van presentar les diverses iniciatives que s’han dut a terme al llarg de l’Any de la Paraula Viva. Isidor Marí, president de la Secció Filològica, va exposar les activitats que s’han organitzat durant tot l’any en tot el territori de llengua catalana i es van poder veure i escoltar algunes de les aportacions creatives que s’han fet des de diferents àmbits de la societat. L’espai televisiu Català a l’atac, de TV3; el «DiccionAra»; el DVD Pop Lletrat. Lletres sentides; els concursos «Microrelats Paraula Viva», «Sigues viu, tingues paraula» i «Haikualaula», o iniciatives com «aPARAULAm», són alguns dels exemples que durant tot l’any han apropat la llengua, d’una manera dinàmica i creativa, al conjunt de la societat.

En el marc de la cloenda de l’Any de la Paraula Viva, els dies 8 i 9 de maig es van celebrar dues jornades de portes obertes a la Casa de Convalescència, en què es van mostrar i explicar els diferents projectes que desenvolupa la Secció Filològica: l’Atles lingüístic del domini català, el Diccionari del català contemporani, així com les activitats de les oficines de Gramàtica, Onomàstica i Lexicogràfiques.

Al País Valencià, els actes de cloenda es van celebrar el 27 d’abril, a Vila-real, en una jornada que va incloure la intervenció del periodista i membre de la Secció Filològica Joaquim Maria Puyal, i el 29 d’abril, a Castelló, en el marc de la 25a Festa per la Llengua. El 28 d’abril es va cloure la commemoració a Eivissa, juntament amb el lliurament de les Mencions Sant Jordi 2012.

Joan Veny i Paul Preston, premis Pompeu Fabra 2012

En l’acte de cloenda de l’Any de la Paraula Viva celebrat al Palau de la Música es van lliurar també els premis Pompeu Fabra 2012, que enguany han reconegut Joan Veny, membre de la Secció Filològica, i Paul Preston, membre corresponent de la Secció Històrico-Arqueològica, i el Premi Robèrt Lafont, que va distingir l’occitanista Felip Gardy.

Joan Veny, que va rebre el guardó de mans del conseller Ferran Mascarell, ha estat distingit «per la seva llarga trajectòria al servei de la llengua catalana com a professor i dialectòleg i també pel treball dialectològic al voltant de l’Atles lingüístic del domini català», obra que radiografia l’estat de la llengua en tot el territori de llengua catalana. Jaume Sobrequés va recollir el premi en nom de Paul Preston, que ha estat guardonat «per la tasca de reconstrucció històrica de la repressió de l’exèrcit franquista envers Catalunya i la llengua i la cultura catalanes, fet que ha projectat arreu del món les dificultats històriques que ha patit la nostra llengua».


 La Festa de la Paraula Viva es pot veure a la videoteca de l'IEC

Notícies

* La Secció Filològica clou l’Any de la Paraula Viva

* L’IEC i la Xarxa Vives d’Universitats signen un conveni de col·laboració per a la promoció de la ciència i la cultura

* L’ús del català creix entre les persones que no el tenen com a primera llengua, i augmenta el consum de mitjans en català

* Cent cinquanta persones participen en les 5es Jornades Catalanes de Revistes Científiques

* Les marees roges centren el discurs d’ingrés de Marta Estrada com a membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* Es lliuren a la UAB els premis de les XVII Proves Cangur de Matemàtiques

* Una conferència del xef Joan Roca clou a l’IEC un seminari sobre la cuina catalana que aplega una vintena d’especialistes

* Creació i transcendència van centrar el diàleg de l’Atri dels Gentils celebrat a l’IEC

* Joaquim Maria Puyal, membre de la Secció Filològica, guardonat amb el títol de Català de l’Any

* Aina Moll, membre de la Secció Filològica, investida doctora honoris causa per la Universitat Oberta de Catalunya

* El conseller Mascarell reflexiona sobre la situació del català

* Francesc Albardaner presenta a l’IEC noves proves que apunten que Cristòfor Colom era català

* Es presenten a l’IEC les traduccions i edicions de Curial e Güelfa


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa