Número 281
juliol 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC felicita Salvador Alegret, Carlota Solé i Dolors Bramon, entre altres

En el Ple del 12 de juliol, la presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Teresa Cabré, va esmentar diversos premis i reconeixements a membres de l’IEC.

Pel que fa als premis:

Martí Domínguez Romero, membre de la Secció de Ciències Biològiques, ha guanyat el tercer Premi Bones Lletres d’Assaig Humanístic, concedit per la Reial Acadèmia de Bones Lletres, amb l’obra Del natural.

Carlota Solé i Puig, membre emèrita de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, va ser guardonada amb el Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política, atorgat pel CIS, el passat 7 de juliol, per la seva expertesa en el tema de les migracions humanes.

Josep Vallverdú i Aixalà, membre emèrit de la Secció Filològica, ha estat guardonat amb el Premi Trajectòria del Festival de Novel·la Criminal en Català Creixell.Crims, en reconeixement a la seva tasca com a professor, narrador, poeta, dramaturg, lingüista i traductor. El lliurament del premi va tenir lloc el divendres 14 de juliol al Casal Municipal de Creixell.

Pel que fa als reconeixements:

Salvador Alegret i Sanromà, membre emèrit de la Secció de Ciències i Tecnologia, va ser distingit el 14 de juliol, a la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana, amb la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats, per la seva contribució a la cultura, la societat, el pensament i el coneixement científic.

Joan Argenter i Giralt, membre emèrit de la Secció Filològica, va ser el protagonista de la primera edició de Trajectòries Reeixides, el 7 de juliol a l’IEC, acte organitzat per la Societat Catalana de Sociolingüística, filial de l’IEC, amb el qual es vol destacar la trajectòria professional de persones que han contribuït d’una manera especial a l’establiment de la sociolingüística en l’àmbit territorial de la llengua catalana.

Dolors Bramon i Planas, membre emèrita de la Secció Històrico-Arqueològica, va ser distingida el dia 4 de juliol amb la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya, per la seva activitat com a investigadora.

Núria Salán Ballesteros, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, ha estat escollida Capgròs de l’Any de Terrassa 2023, per l’impuls que ha donat a despertar l’interès de les dones pels estudis científics.

Ramon Sistac i Vicén, membre de la Secció Filològica, va ser nomenat el dia 1 de juliol nou membre de l’Acadèmia de la Llengua Occitana, pel bon coneixement que té d’aquesta llengua.

Josep Vallverdú i Aixalà, membre emèrit de la Secció Filològica, va rebre el passat 9 de juliol, coincidint amb el seu centè aniversari, la Medalla Centenària de la Generalitat de Catalunya, de mans del president Pere Aragonès, en reconeixement de la seva gran trajectòria literària i de la seva defensa constant de la llengua catalana i del nostre país.

Pel que fa als homenatges:
 

Joan López Casasnovas, membre corresponent ja traspassat de la Secció Filològica, va ser objecte de reconeixement en la Jornada d’estudi sobre la seva figura i obra, que va organitzar l’Institut Menorquí d’Estudis i que es va celebrar al Centre Artístic de Ciutadella el passat 8 de juliol.

Ricard Torrents i Bertrana, membre ja traspassat de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, va ser homenatjat a títol pòstum per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.

De nou, Josep Vallverdú i Aixalà, membre emèrit de la Secció Filològica, va ser homenatjat el dia 17 de juny pel celler Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles, a les Garrigues, amb la incorporació a la Vinya dels Artistes, museu a l’aire lliure pertanyent al celler, de la reproducció en metall d’una aquarel·la del llangardaix Llanga, un personatge animal que apareix en algunes de les seves obres, pintada per ell mateix per a aquesta ocasió.

 
 

Notícies

* L’IEC publica un nou diccionari en línia, amb els mots essencials de la llengua comuna i amb orientacions d’ús

* El cicle Música al claustre de l’IEC ret homenatge a la passió musical d’Einstein

* Maria Josep Cuenca aposta per una política comunicativa positiva per a prestigiar el català

* El Govern de la Generalitat enforteix els vincles i la col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans

* La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, es reuneix amb la presidenta del Parlament, Anna Erra

* Aquest setembre, butlletí renovat

* Josep Vallverdú rep la Medalla Centenària de la Generalitat el dia del seu aniversari

* Rosa M. Badia, Salvador Pané i Carme Barceló, nous membres de l’IEC

* L’IEC lamenta la mort de la historiadora Núria Sales i Folch

* La Societat Catalana de Biologia celebra la vuitena edició de la Nit de la Biologia

* El VI Congrés Internacional de Recerca en Comunicació de la SCC ret homenatge al realitzador Sergi Schaaff

* Gaia: la revolució del segle XXI a l’astronomia, discurs de presentació de Carme Jordi Nebot

* La Societat Catalana de Sociolingüística ret homenatge a Joan A. Argenter en la primera edició de Trajectòries Reeixides

* Segon any del pòdcast de l’IEC, una celebració de les dones de l’Institut

* El món clàssic grec, les claus de l’evolució i el futur de la mobilitat, protagonistes de les activitats de juliol

* L’IEC felicita Salvador Alegret, Carlota Solé i Dolors Bramon, entre altres


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa