Número 265
febrer 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Montserrat Corominas: «La seqüenciació del genoma del coronavirus ens ha permès elaborar les PCR»

El projecte The Earth BioGenome Project (EBP), amb què es pretén obtenir la seqüència del genoma de les plantes, animals, fongs i formes de vida microbiana de la Terra, té per objectiu seqüenciar 3.000 espècies durant aquest any. El projecte inclou la Iniciativa Catalana per a l’EBP (CBP), impulsada, entre altres institucions, per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i dues de les seves societats filials: la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN). Parlem amb Montserrat Corominas, coordinadora de la CBP i membre de l’IEC.

Per posar en context què és la seqüenciació del genoma i quines són les seves utilitats, primer cal entendre què és un genoma. Segons Corominas, es pot definir com «el conjunt de tot el material genètic o hereditari que es troba al nucli de les cèl·lules dels éssers vius, i conté totes les instruccions que especifiquen quines seran les característiques d’aquests éssers».

La informació d’un genoma té diverses implicacions en la nostra vida quotidiana, com ara en la salut, ja que pot permetre elaborar teràpies més específiques i dirigides per a les malalties. De fet, ens pot deixar més ben protegits contra les pandèmies: «La seqüenciació del genoma del coronavirus ens ha permès elaborar la tècnica PCR.» «Si sabem la seqüència d’una espècie, això ens pot dir si aquesta és productora d’un material que ens pot ser extremament útil per a la nostra vida, i estic convençuda que això tindrà moltes aplicacions que, ara, ni tan sols som capaços d’imaginar», afegeix la genetista.

L’EBP és una xarxa internacional de xarxes que té com a lema «seqüenciar la vida per al futur de la vida». L’IEC hi participa com a impulsor de la CBP, que té el repte de seqüenciar espècies que estiguin en perill d’extinció o que siguin endèmiques o pròpies dels territoris catalans. Ara per ara, l’equip està seqüenciant una cinquantena de genomes, el primer dels quals, el de la baldriga baleàrica, ja ha estat enllestit.

Tal com assegura la coordinadora de la Iniciativa Catalana, «aquest projecte pot ajudar a generar un catàleg més actualitzat de la biodiversitat de Catalunya». Ara per ara, la CBP està buscant finançament de les institucions catalanes per a accelerar la fase de producció del projecte i obrir-lo a la societat. De moment, encara no n’ha rebut de cap.

Notícies

* Teresa Cabré: «L'IEC participarà en el Pacte Nacional per la Llengua amb eines per a la unitat lingüística, com el futur diccionari pancatalà»

* Montserrat Corominas: «La seqüenciació del genoma del coronavirus ens ha permès elaborar les PCR»

* Alícia Casals, presidenta de la SECCT, nomenada presidenta del Life-Member Committee de l'IEEE Robotics and Automation Society

* El Paraulògic dispara les consultes del DIEC2 en línia

* Bernat Sureda analitza les veus dels mestres en la història de l'educació en el seu discurs de recepció

* Reventós reflexiona sobre l'evolució dels marcadors tumorals en el seu discurs de presentació

* Pere Lluís Font: «Pascal va abordar temes essencials sobre la condició humana que ajuden a anar per la vida»

* Miquel Barceló s'endinsa en la innovació i el territori, en la seva conferència dins el cicle Dijous de ciència i tecnologia 2022

* Jordi Berenguer i Sau analitza com es dissenya la interfície universitat-empresa per ser efectiva

* Romà Escalas: «Hem redescobert Matilde Escalas, compositora, pianista, cantant i pedagoga»

* La jornada STEM: Visibilitzem l’Enginyeria, una oportunitat per compartir experiències i teixir complicitats

* S’amplia el termini de presentació de comunicacions del 47è Coŀloqui de la Societat d’Onomàstica, que versarà sobre l’onomàstica de la Conca de Tremp i la Terreta


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa