Número 257
maig 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Societat Catalana de Matemàtiques debat el paper de la dona en aquesta ciència

El dimecres 12 de maig, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona Matemàtica, la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va organitzar una jornada sobre la situació actual de les noies en els estudis de matemàtiques. L’acte, de format virtual, va incloure una taula rodona titulada «Matemàtiques catalanes: passat, present i futur», amb Anna Busquet, Núria Fagella, Dolors Herbera, Mireia López i Pau Martín, moderada per Ágata Timón.  

L’any 2018 el Comitè de Dones i Matemàtiques de la Unió Matemàtica Internacional va aprovar que el 12 de maig, dia de l’aniversari de Maryam Mirzakhani, fos el Dia Internacional de la Dona Matemàtica. Enguany, la SCM s’hi ha sumat amb aquesta jornada de debat.

L’acte va començar amb la intervenció de Dolors Herbera, presidenta de la SCM, que va explicar que l’objectiu de l’entitat és «donar visibilitat a les dones que es dediquen a les matemàtiques en l’entorn més pròxim, perquè les noies que cursen batxillerat i pensen dedicar-se a aquesta matèria no se sentin estranyes».

Joana Cirisi va fer un repàs de quin és el lloc que ocupen actualment les dones en els estudis matemàtics: des que hi ha dades (1987) i fins al 2008, la proporció de dones respecte de la d’homes es manté en general per sobre del 40 %, però alguns anys arriba a ser del 60 %. A partir del 2008, però, es produeix una caiguda important fins al voltant del 30 %, que sembla estabilitzar-se en els darrers cinc anys.

Durant la jornada també es van projectar diferents entrevistes a dones matemàtiques que mostren un ampli ventall de situacions laborals. Les protagonistes del documental van ser Anna Busquet, llicenciada en matemàtiques per la Universitat de Barcelona (UB) que actualment treballa en una empresa de jocs per a mòbils; Núria Fagella, catedràtica de la UB; Elisenda Feliu, lektor a la Universitat de Copenhaguen; Mar Giralt, estudiant de doctorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); Mireia López, llicenciada en matemàtiques per la UB, professora de secundària i, actualment, membre de la Comissió de Serveis a l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE-UPC), i Anna Tamarit, doctorada en matemàtiques per la UPC que treballa en el sector del tractament de dades.
 

Notícies

* M. Teresa Cabré encapçala l'única candidatura a la Presidència de l’IEC

* Les cinc seccions de l’IEC organitzen per primera vegada unes jornades de debat, aquest cop al voltant de la COVID-19

* L’IEC entrega les insígnies als nous membres del 2020

* El llegat d’Eduard Fontserè, pare de la meteorologia professional a Catalunya

* Homenatge a Ferran Soldevila a l’IEC en motiu del cinquantè aniversari de la seva mort

* L’IEC celebra el XXXIII Debat de Química i el lliurament dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química

* La Societat Catalana de Matemàtiques debat el paper de la dona en aquesta ciència

* La SCATERM dedica la seva XVIII Jornada a la comunicació de la COVID-19

* Eva Baltasar: «El treball del llenguatge és el repte més gran, el que més gaudeixo i el que m’ocupa més temps quan escric un llibre»

* Esteve Valls: «El canvi és intrínsec a la naturalesa de la llengua catalana i de totes les llengües»

* Antoni Montserrat Solé explica els orígens de la Societat Catalana d’Economia

* La Societat Catalana de Geografia conversa sobre el futur de les energies renovables a Catalunya


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa