Número 230
setembre 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Societat Catalana de Biologia organitza una jornada per a fomentar les sinergies en la recerca sobre obesitat i diabetis

Dimecres 26 de setembre, més de cinquanta científics es van trobar a l’Institut d’Estudis Catalans per aprofundir i debatre els mecanismes moleculars que condueixen a l’obesitat i la diabetis. La jornada va estar organitzada per la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC.

L’obesitat, una malaltia amb una prevalença d’entre el 10 i el 30 % a Europa i de més del 30 % als Estats Units, està estretament relacionada amb defectes en el funcionament dels adipòcits. Aquestes cèl·lules, altament especialitzades, regulen l’homeòstasi de l’energia i la resposta a diversos estímuls hormonals en l’organisme, entre els quals destaca la insulina. L’obesitat és un factor de risc per a múltiples malalties, entre les quals hi ha la diabetis tipus 2, que es caracteritza per la resistència a la insulina.

En l’àmbit molecular, les proteïnes de la família STAT (de les sigles en anglès Signal Transducers and Activators of Transcription) s’han identificat com a peces clau durant la diferenciació dels adipòcits. Les proteïnes STAT5, en concret, regulen gens directament involucrats en la resistència a la insulina. Per tant, estudiar-les pot permetre entendre millor les bases moleculars de la diabetis i l’obesitat.

La jornada es va iniciar amb la conferència plenària de Jacqueline Stephens, del Pennington Biomedical Research Centre (Estats Units), amb el títol «Novel Functions of STAT5 proteins in adipocytes». A més, hi van assistir diversos investigadors experts en malalties metabòliques que desenvolupen la seva recerca a Catalunya, alguns dels quals formen la xarxa MetNet (Metabolic Network), que també van exposar els resultats dels seus estudis. En concret, tres xerradesvan prosseguir la conferència plenària. La primera de les intervencions, «Targeting brown adipose tissue lipid metabolism to combat obesity», a càrrec de Laura Herrero, de la Universitat de Barcelona. Seguidament, Núria Casals, de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), va parlar sobre «Time profile of hypothalamic endocannabinoids in response to a high fat diet». L’última xerrada va ser a càrrec de Josep Julve, de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Sant Pau (IIB-Sant Pau), «Overexpression of human apolipoprotein A-I enhances weight gain in db/db mice». David Sánchez-Infantes, investigador principal de l’Institut Germans Trias i Pujol, va ser el responsable de cloure l’acte.

Un dels objectius de la Secció de Senyalització Cel·lular de la Societat Catalana de Biologia, organitzadora de l’acte, era establir una discussió científica entre els experts que hi van assistir, per a fomentar així les sinergies entre ells i establir possibles col·laboracions entre Jacqueline Stephens i investigadors dels centres de recerca de Catalunya.
 

Notícies

* L’activitat política de Pompeu Fabra centra la commemoració de la Diada

* Es publica Escrits dispersos d’història, d’Hilari Raguer, per a commemorar el seu noranta aniversari

* L’IEC i el Govern d’Andorra reprenen la col·laboració en l’edició de l’Atles lingüístic del domini català

* Xavier Besalú i Bernat Sureda, nous membres de l’Institut d’Estudis Catalans

* El 19è Congrés Internacional de Museus d’Història de la Medicina reflexiona sobre la necessitat de conservar el patrimoni científic

* L’Institut d’Estudis Catalans ret homenatge a l’historiador Josep Fontana

* La relació de Carlemany i Girona, tema del discurs de recepció de l’arqueòleg Josep Maria Nolla com a membre de l’IEC

* La Societat Catalana de Biologia organitza una jornada per a fomentar les sinergies en la recerca sobre obesitat i diabetis

* La Secció de Filosofia i Ciències Socials celebra un ple itinerant a Castelló i a Morella

* La Universitat Catalana d’Estiu ret homenatge a Pompeu Fabra

* L’IEC acull la commemoració del Dia Internacional de les Persones Sordes

* Mariàngela Vilallonga i Xavier Bellés, distingits amb la Medalla Narcís Monturiol

* L’IEC lamenta la mort de Josep Castells, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia

* L’IEC lamenta la mort de Ramon Parés i d’Alexandre Olivar, membres de l’Institut d’Estudis Catalans


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa