Número 227
maig 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Annabel Fontanet i Caparrós guanya el XXVIII Premi Joan Profitós d’assaig pedagògic

El XXVIII Premi Joan Profitós d’assaig pedagògic, que convoquen la Fundació Joan Profitós i la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), s’ha atorgat a l’obra Som competents? Reflexions i propostes sobre la formació inicial dels mestres, d’Annabel Fontanet i Caparrós. L’estudi qüestiona l’adequació de la formació inicial dels mestres amb relació a les demandes de la societat, el paper i el perfil dels professionals de l’educació i el sentit que tenen les escoles i els mestres avui dia. Es valora la tasca de connexió amb els professionals que exerceixen a l’escola com a mestres i els docents encarregats de la formació inicial a les facultats d’educació.

L’autora, professora de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna (Universitat Ramon Llull) és doctora en pedagogia i té un màster en pedagogia social (URL) i un màster d’educació en valors (Universitat de Barcelona). Annabel Fontanet és també diplomada en magisteri i ha treballat com a mestra d’educació infantil i primària. 

El premi es va lliurar el 16 de maig a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC i a més del guardó, l’acte va incloure la conferència «Ensenya a viure la poesia», de Laura Borràs, doctora en filologia romànica i professora de la UB. A més, també hi va actuar el Cor Turull. 

 

Un premi, dues mencions honorífiques

Així mateix, el jurat atorga una menció honorífica a les obres Art i pedagogia. Pràctiques i reflexions a l’escola de Benicolet (CRA Riu Vernissa), de Salvador Ferrer i Alemany, i Fars. Els grans seductors, de Teresa-Natàlia Gil i Bussalleu. 

En la primera, l’autor, des de la pedagogia sistèmica, presenta un treball reflexiu per a fomentar el debat entre l’alumnat a l’escola i ajudar-lo a adquirir esperit crític a partir d’experiències filosòfiques, sociològiques, estètiques i artístiques centrades en l’art contemporani. Salvador Ferrer és llicenciat en ciències polítiques i sociologia per la Universitat Nacional d’Educació a Distància i diplomat en estudis avançats per la Universitat de València. Actualment treballa com a educador d’educació especial al CRA Riu Vernissa, a Llocnou de Sant Jeroni, València.

La segona obra és un assaig motivador sobre la lectura que combina el record de dones amb les històries descriptives que acompanyen cadascun dels fars que presenta. Cada far permet donar a conèixer les aportacions que aquestes dones van desenvolupar en el seu terreny, a més de fer visibles les seves particulars formes de lideratge. Es tracta, també, d’un treball d’alta qualitat literària. Teresa-Natàlia Gil i Bussalleu és llicenciada en filosofia i lletres (UB), llicenciada en grau (Universitat Autònoma de Barcelona) i diplomada en estudis superiors especialitzats en pedagogia aplicada (UAB). Durant trenta anys ha treballat a la Conselleria d’Educació (1983-2014), on ha estat cap de Serveis Educatius i Orientació Escolar, cap del Servei d’Educació Especial i cap de la Secció d’Adaptacions del Currículum Escolar.

Notícies

* La terminologia esportiva, en constant evolució

* L’IEC participa en l’Assemblea General de l’ALLEA, la Federació Europea d’Acadèmies de Ciències i Humanitats

* L’Institut d’Estudis Catalans presenta la publicació en català del Diccionari filosòfic de Mario Bunge

* El 8 de juny, eleccions a la Secció Filològica de l’IEC

* La matemàtica Marta Sanz-Solé pronuncia el discurs de presentació com a membre de l’Institut d’Estudis Catalans

* Es lliuren els premis de la Prova Cangur de Matemàtiques 2018

* Es presenta un llibre dedicat a les medalles de proclamació de les terres de parla catalana

* L'IEC acull la jornada sobre gramàtica Noves perspectives per a l’ensenyament-aprenentatge de la gramàtica: cap a una gramàtica pedagògica

* L’IEC participa en la Fira del Llibre d’Alacant i en la II Fira dels Idiomes de València

* Annabel Fontanet i Caparrós guanya el XXVIII Premi Joan Profitós d’assaig pedagògic

* El Corpus Textual de l’IEC s’actualitza

* La cort napolitana d’Alfons el Magnànim: el context de Curial e Güelfa, Premi de la Crítica de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana

* La Revista Valenciana de Filologia es presenta a l’IEC

* L’IEC lamenta la mort d’Antoni Nughes, membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials

* Es presenta a l’IEC un còmic educatiu sobre el mar que permet descobrir i conèixer els oceans amb la imaginació

* L’IEC acull una conferència de l’escriptor romanès Mircea Cărtărescu


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa