Número 225
març 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Es presenta el llibre Els cereals i el pa en els països de llengua catalana a la baixa edat mitjana

«El pa és el fil conductor que ens permet entendre la història domèstica, rural i urbana dels Països Catalans a la baixa edat mitjana.» Amb aquestes paraules, Joandomènec Ros, president de l’IEC, va presentar el llibre Els cereals i el pa en els països de llengua catalana a la baixa edat mitjana, de l’historiador i membre de l’Institut Antoni Riera, el 20 de març passat. L’obra, publicada per la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, aprofundeix en la importància dels cereals en el paper econòmic i simbòlic des de la darreria del segle XI.

Com va explicar l’autor, Antoni Riera, aquest llibre és el resultat de més de trenta anys de recerca i ha estat concebut amb una metodologia que combina la història econòmica, la història social, la història de l’alimentació «i, fins i tot, la història de les mentalitats».

En la presentació també van intervenir Flocel Sabaté, historiador medievalista i membre de l’IEC, i Jesús Contreras, antropòleg. Flocel va qualificar l’obra «d’excepcional i de maduresa, perquè té molta reflexió al darrere», i en va destacar el fet que l’objecte d’estudi, el cereal i el pa, es converteixi en «un eix vertebrador a través del qual s’analitza la història de la Corona d’Aragó». «Si el cereal se situa al centre de l’alimentació baixmedieval, aquest producte es trobarà al centre de l’economia, la política, la cultura i la vida quotidiana», va dir.

Per la seva banda, Contreras va ressaltar que «es pot fer una lectura d’aquest llibre des del present, perquè parla de nosaltres», en referència als paral·lelismes que es poden trobar entre els fets que s’hi descriuen i analitzen i l’actualitat.

Antoni Riera és doctor en història per la Universitat de Barcelona i catedràtic emèrit del Departament d’Història Medieval, el qual va dirigir durant el període 1996-2004. Ha estat professor convidat a les universitats de Bolonya, Tours, Florència, Gènova, Palerm i París IV. Ha centrat l’activitat investigadora en l’economia i la societat dels Països Catalans (La Corona de Aragón y el Reino de Mallorca en el primer cuarto del siglo XIV), la resposta de la societat catalana a les calamitats naturals (Els terratrèmols de l’any 1373 al Pirineu. Efectes a Espanya i França) i la història social i cultural de l’alimentació («Société féudale et alimentation», a Histoire de l’alimentation).
 

Notícies

* Una mirada transversal a l’alimentació

* L'Institut d'Estudis Catalans ret homenatge a Pere Verdaguer

* Es presenta la novel·la gràfica Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua

* Es presenta el llibre Els cereals i el pa en els països de llengua catalana a la baixa edat mitjana

* Més de cent deu mil alumnes catalans van participar en la Prova Cangur de Matemàtiques 2018

* L'IEC signa un conveni de col·laboració amb l’Associació Cultural del Matarranya

* Rafael de la Torre Boronat fa donació del seu fons a l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC commemora del Dia Internacional de les Dones

* Es lliuren els premis de la Societat Catalana de Física

* L’IEC acull la presentació del llibre d’estil de La Vanguardia


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa