Número 220
maig 2017

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El nacionalisme català en la transició s’estudia en un debat organitzat per l’IEC i la Casa de Velázquez

El 4 de maig es va celebrar a l’IEC un debat sobre la influència del nacionalisme català en l’adopció d’un model territorial descentralitzat durant la transició. Titulat «El nacionalisme català en la transició democràtica espanyola», el debat va ser moderat per Joandomènec Ros, president de l’IEC, i hi van participar Nicolás Morales, director d’estudis de la Casa de Velázquez; Marc Carrillo, catedràtic de dret constitucional de la Universitat Pompeu Fabra; Carme Molinero, catedràtica d’història contemporània de la Universitat de Barcelona, i Astrid Barrio, professora de ciència política de la Universitat de València. L’organització del debat va ser fruit de la col·laboració entre l’IEC i la Casa de Velázquez.

Carme Molinero va explicar que el paper del catalanisme durant la transició va ser «molt rellevant», tot i que es tractava d’un «catalanisme definit políticament, i no identitàriament». «L’antifranquisme dels anys setanta en relació amb la qüestió nacional va inspirar, en gran mesura, el conjunt de l’antifranquisme i el disseny constitucional del 1978», va assegurar. Per a Molinero, aquest fet «s’explica, també, perquè en aquell moment Catalunya era un cas únic dins d’Espanya, atès que l’hegemonia antifranquista era molt visible en l’àmbit social a Barcelona». Això es deu, segons la catedràtica, a «la confluència de diversos factors: abans del 1977 destacaven el pes de la mobilització social i la unitat de l’oposició, així com la feblesa del franquisme a Catalunya quant a la capacitat d’influir en la societat».

Des del punt de vista jurídic, Marc Carrillo va explicar que «el primer element de ruptura juridicopolítica que es va produir a Catalunya el 1977 va ser el resultat de les primeres eleccions democràtiques; el segon, sens dubte, va ser la Constitució». Un altre element clau, segons Carrillo, va ser «la presència de l’esquerra democràtica i d’un catalanisme polític de centredreta», des d’on «es va construir un model d’estat compost, és a dir, un estat unitari políticament descentralitzat». El jurista va afirmar: «a Catalunya, el binomi llibertat i autonomia era indivisible i, en aquell moment, de la Constitució del 78 i l’Estatut del 79, aquest bloc era un patrimoni democràtic».

Per acabar, Astrid Barrio va detallar que cal parlar de «molts nacionalismes, els quals s’expressen per mitjà dels partits polítics formats durant la transició». Precisament, l’existència d’aquesta multitud de nacionalismes i de partits és la que, segons Barrio, «posa de manifest que hi ha una fractura històrica i política que no ha estat resolta». En aquest cas, la politòloga va relacionar aquestes fractures amb «la definició d’un nou model d’estat i d’organització territorial».

Notícies

* Pol Antràs: «Calen polítiques per a esmorteir els efectes de la mecanització de la producció»

* El primer congrés català de recerca en economia aborda els reptes clau del sector

* La RAE i l'IEC acorden redactar un conveni marc de col·laboració

* Els dos volums d’Història de la matemàtica de Josep Pla i Carrera reben el Premi Crítica Serra d’Or

* Josep Vicent Boira i Albert Carreras, nous membres numeraris de l’IEC

* El nacionalisme català en la transició s’estudia en un debat organitzat per l’IEC i la Casa de Velázquez

* Joandomènec Ros presenta el seu programa electoral davant del Ple de l’IEC

* L'Ortografia catalana, ja a les llibreries

* El Nomenclàtor toponímic de les Illes Balears es presenta a l’IEC

* El paper dels joves en la recerca científica, a debat

* La consellera d'ensenyament, Meritxell Ruiz, presideix l'acte d'entrega dels premis de la Prova Cangur de Matemàtiques

* La relació de les dones amb la ciència i la tecnologia: una «carrera» de fons

* Tres sessions acadèmiques homenatgen els historiadors Joan Reglà i Joan Mercader

* Llegendes del Berguedà. Un actiu pedagògic excepcional guanya el XXVII Premi Joan Profitós d’Assaig Pedagògic

* Un retrat de la història de la cultura catalana del segle XX, a partir de la correspondència amb Carles Riba

* Es presenten les reedicions de dues novel·les de Maria Àngels Anglada

* Es presenten a l’IEC les conclusions de la I Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana, que aposta per una universitat gratuïta i oberta a tothom


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa