Número 216
gener 2017

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Mor l’hepatòleg Joan Rodés, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

Ahir, dimarts 10 de gener, va morir Joan Rodés, antic director general de l’Hospital Clínic de Barcelona, de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i de la Fundació Clínic, a més de catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona. Rodés era membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC des del 1985, i estava considerat un dels hepatòlegs més prestigiosos del món. La cerimònia de comiat se celebrarà demà, 12 de gener, a dos quarts de quatre de la tarda, al tanatori de Sant Gervasi (carrer de Carles Riba, 10-12, de Barcelona).

 

Doctor en medicina especialitzat en medicina interna i aparell digestiu, i creador, l’any 1968, de la Unitat d’Hepatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, la seva carrera professional va estar sempre vinculada a aquest hospital. Tal com explica un comunicat de premsa difós per l’IDIBAPS, Rodés «va situar el Servei d’Hepatologia del Clínic en la primera línia mundial del coneixement de les malalties del fetge, i va ser clau en el foment de la recerca no solament a l’Hospital Clínic i a l’IDIBAPS, sinó també en els àmbits ministerials i internacionals».

Rodés era membre de diversos consells editorials de moltes revistes i va rebre un bon nombre de reconeixements, entre els quals hi ha la distinció de fellowship del Royal College of Physicians de Londres i la Distinció per a la Promoció de la Investigació Universitària de la Generalitat de Catalunya en qualitat d’investigador reconegut. Entre els guardons que se li han atorgat destaquen la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (1989 i 1991), el Premi Severo Ochoa a la Investigació (1990), el Premi Apple NH de la Rotterdam Liver Foundation (1992), la Medalla d’Or de la Canadian Liver Foundation (1999), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2001), el Premi Nacional d’Investigació (2006) i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2015) en reconeixement per la tasca desenvolupada durant més de quaranta anys en el món de la medicina i per la seva recerca en l’àmbit de les malalties hepàtiques. L’any 2013 l’Instituto de Salud Carlos III va iniciar un programa per a fomentar la recerca entre els investigadors clínics que porta el seu nom.

 

Notícies

* Barcelona, capital de les matemàtiques

* L’IEC dona suport als polítics encausats pel 9N

* La comunitat científica alerta de l’evolució del canvi climàtic i dels seus efectes a Catalunya

* Els mitjans de comunicació comencen el 2017 amb l’aplicació de la nova normativa ortogràfica de l’IEC

* Mor l’hepatòleg Joan Rodés, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* Mor l’escriptor Pere Verdaguer, una figura clau per a la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya del Nord

* Vegà, -ana, elegit neologisme de l’any 2016

* Neix la Secció Catalana de Metrologia de la Societat Catalana de Tecnologia de l’IEC

* L’Espai Ciència analitza a València els Premis Nobel 2016

* La Societat Catalana de Comunicació celebra els trenta anys amb una reflexió sobre el futur de la recerca i el lliurament dels Premis CAC a la investigació

* Els Amics de l’Art Romànic de l’IEC celebren l’Any Puig i Cadafalch amb el cicle Josep Puig i Cadafalch (1867-1956). Memòria de l’historiador i de l’arquitecte

* La crisi dels refugiats a Europa, a debat, a l’IEC

* Aristòtil, dones, esclaus i homes lliures inauguren el curs de la Societat Catalana de Filosofia

* Catàstrofes artificials, malalties i determinisme geogràfic, entre els temes dels col·loquis 2016-2017 de la SCHCT


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa