Número 199
juny 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La música i la poesia centren la quarta edició del cicle estival de concerts Música al claustre

Per quart any, el claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) acull el cicle estival de concerts Música al claustre, que té l’objectiu de recuperar la tradició musical entre les activitats de les antigues acadèmies de Barcelona. «En els orígens de la música, una de les primeres fonts d’inspiració de la melodia procedeix de l’expressió de la paraula; en afegir-hi el descobriment i el control de les sonoritats de la veu amb la mesura del ritme, l’expressió parlada esdevé poesia», explica Romà Escalas, secretari general de l’IEC i coordinador del cicle. És per això que la present edició se centra en el vincle entre la música i la poesia. El primer dels tres concerts, titulat «Poesia i música del segle XX a Catalunya», es va celebrar el 26 de juny i va estar dedicat al lied català. Josep-Ramon Olivé, baríton, i Maria Mauri, piano, van convidar els assistents a participar en el diàleg entre la música i la poesia a partir d’uns textos i unes músiques inspirats en la cerca d’una identitat de país i de cultura. 

El segon dels concerts, amb el nom «La veu de la viola», es farà el dijous 2 de juliol, a dos quarts de deu del vespre. Serà a càrrec del conjunt musical In Nomine, format per Sergi Casademunt, viola d’arc soprano; Anna Casademunt, violes d’arc tenor i baixa, i Xavier Puertas, violó. El concert consistirà en una polifonia instrumental dels segles XVI i XVII sobre textos poètics, i mostrarà com la veu dels instruments en el Renaixement s’inspirava en l’expressió de la veu humana.

El cicle es clourà el dijous 9 de juliol, a dos quarts de deu del vespre, amb el concert «Poetes mallorquins i catalans», que aproparà el públic a repertoris actuals, inspirats en els sentiments i les emocions dels poetes mallorquins i catalans actuals. Oferirà el concert el conjunt musical Entreveus, que ha posat la música i la inspiració al servei d’aquests poetes en versions interpretades des dels colors de la Mediterrània. Entreveus està format per Francesca Suau, piano, veu i composició; Antònia Suau i Silke Hamann, totes dues veus, i Christian Hoel, contrabaix.

Les entrades es poden adquirir per Internet o a la taquilla de l’IEC, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores, o una hora abans del concert.


En l’organització del cicle de concerts col·labora el Museu de la Música de Barcelona, que aporta instruments històrics de les seves col·leccions.
 

Notícies

* La cultura catalana, amb accent internacional

* La música i la poesia centren la quarta edició del cicle estival de concerts Música al claustre

* Manel Esteller, Bonaventura Clotet, Jaume Reventós, Martí Domínguez i Francesca S. Segura, nous membres de l’IEC

* L’IEC publica un nou volum de l’Atles lingüístic del domini català, fruit d’un projecte de dialectologia dirigit per Joan Veny i Lídia Pons

* Es presenta a Peralada el llibre La Crònica de Ramon Muntaner: edició i estudi, de Josep A. Aguilar, editat per la Secció Filològica de l’IEC

* La Secció Filològica presenta el projecte L’Acadèmia Oberta als responsables lingüístics dels mitjans de comunicació

* Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a Joan Veny pel compromís, l’estimació i el treball constant pel català

* Una conferència sobre els neutrins i les aplicacions per a conèixer millor l’Univers commemora l’Any Internacional de la Llum a l’IEC

* Trenta anys de la Llei d’espais naturals

* «Dinamismes de coneixement i esperances d’alliberament», lema de la Universitat Catalana d’Estiu d’enguany

* Es presenta a l’IEC un llibre dedicat a Josep Pijoan i l’epistolari entre Joan Oliver i Joaquim Molas

* La vídua de Pau Casals visita l’IEC

* Joan J. Guinovart, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, guardonat en els IX Premis Gaudí Gresol

* El Rotary Club de Vilafranca premia Salvador Alegret, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* Andreu Mas-Colell, doctor honoris causa per la Universitat de Chicago


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa