Número 195
febrer 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Una exposició a Girona reconeix la tasca de Rafael Patxot, gran mecenes de la cultura catalana

Del 28 de febrer al 30 d’abril, l’Espai Santa Caterina de l’Edifici de la Generalitat a Girona acull l’exposició «Rafael Patxot. Mecenes, científic..., l’home», en reconeixement a la tasca de Rafael Patxot a favor de la cultura i la ciència a Catalunya. La consellera d'Ensenyament Irene Rigau va presidir l'acte inaugural, el 27 de febrer, al qual també van assistir Manuel Castellet i Jordi Soler, comissaris de l’exposició; Eudald Casadesús, delegat del Govern a Girona; Joan Giraut, president de la Diputació de Girona; Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Ignasi Genovès, director general d’Atenció Ciutadana i Difusió de la Generalitat de Catalunya, i Joan Puigdollers, diputat delegat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

La mostra, que coincideix amb la commemoració recent del cinquantè aniversari de la mort de Patxot, ha estat organitzada per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i Benecé Produccions.

Rafael Patxot (Sant Feliu de Guíxols, 1872 - Ginebra, 1964) va ser un dels mecenes més importants de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX i un dels precursors de l’estudi de l’astronomia i la meteorologia a Catalunya. L’objectiu de l’exposició i de la commemoració és apropar als ciutadans la persona discreta i l’intel·lectual compromès que fou Patxot, i situar-lo en el lloc que es mereix en la història.

Cinc artistes (Ana García-Pineda, Roc Parés, Jaume Pitarch, Job Ramos i Carles Santos) han rebut l’encàrrec de crear una obra original inspirada en una de les facetes del polièdric personatge, a qui desconeixien anteriorment. Aquestes obres originals seran el centre de cadascun dels blocs que configuren l’exposició: «La família», «El llegat», «Mecenatge», «Catalanitat», «Renúncia», «Tot un caràcter» i «Exili». Aquests blocs són complementats per dos espais més, que serveixen d’entrada i sortida de l’univers Patxot. L’espai de cada bloc el delimita una porta, que és un element carregat de simbolisme: Patxot es va fer dur la porta de la seva biblioteca personal a la seva residència a l’exili, que és la que es veu al final de l’exposició.

Per a més informació sobre Rafael Patxot, consulteu l'Espai Patxot, disponible en línia a http://patxot.espais.iec.cat/

Recull de premsa
 

Notícies

* Full de ruta per a la recerca a Catalunya

* Antoni M. Badia i Margarit, homenatjat a Palma

* Joan Veny, guardonat amb el 47è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

* Catalunya obté el 81,5 % dels ajuts atorgats a l’Estat espanyol per l’European Research Council

* Els científics insten el Parlament Europeu a aturar les retallades previstes en recerca i innovació

* Una exposició a Girona reconeix la tasca de Rafael Patxot, gran mecenes de la cultura catalana

* La ciència i la tecnologia de l’Exposició Internacional del 1929, el passat industrial de Sant Andreu i l’espiritisme, temes de tres nous itineraris científics per Barcelona

* Joandomènec Ros, rector de la Universitat Catalana d’Estiu 2015

* Miquel Puig i Raposo rep avui el IX Premi Societat Catalana d’Economia

* Ens humanitza o ens deshumanitza la tècnica?

* Es lliuren a l’IEC els premis de la V Olimpíada de Biologia de Catalunya

* Cent cinquanta alumnes participen en la fase catalana de l’Olimpíada Internacional de Física

* El comportament en relació amb la informació científica dels professors i els investigadors de les universitats catalanes s’estudia en una trobada a l’IEC

* La Casa de Velázquez obre una seu a Barcelona


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa