Número 188
juny 2014

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’Atles, accessible per Internet

       

Els materials del projecte de recerca Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC) es poden consultar, a partir d’ara, en una pàgina web creada per l’IEC. Iniciat el 1964, aquest projecte sobre dialectologia és, actualment, una obra de gran valor etnogràfic, un referent de la llengua històrica que permet estudiar la variació lèxica, fonètica, morfològica i sintàctica del català del segle XX.

En quins punts del domini lingüístic català el blat de moro es coneix per blat indi, panís o moresc? On anomenen boles de picolat, les mandonguilles? Qui porta calcetins en comptes de mitjons? Les obres publicades en el marc del projecte Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC), que responen a qüestions com aquestes, a partir d’ara es poden consultar en línia al web http://aldc.espais.iec.cat. L’Atles és un projecte de dialectologia de l’IEC iniciat l’any 1964 que posa a l’abast dels investigadors i del públic en general un conjunt de materials lingüístics recollits amb els mètodes convencionals de la dialectologia, entre els anys 1964 i 1978. Fins ara, els materials del projecte s’han difós en forma de llibre per mitjà de tres tipus de publicacions fonamentals: l’Atles lingüístic del domini català, del qual han aparegut sis volums; el Petit atles lingüístic del domini català, del qual s’han publicat quatre volums i, finalment, els Etnotextos, dels quals s’ha publicat un volum corresponent al català oriental.

   Joan Veny i Lídia Pons

Tot i que el projecte no ha finalitzat, per als directors, Joan Veny i Lídia Pons, «era fonamental posar a l’abast d’estudiosos i gent interessada tots els materials del projecte per mitjà de la Xarxa». Al web s’han bolcat tots els materials disponibles, que s’han classificat en diversos apartats ―equip, metodologia, localitats, volums, índexs, publicacions i il·lustracions―; els acompanyen una presentació del projecte i un cercador per paraules. A mesura que es vagin publicant els materials restants, s’afegiran a la pàgina, i està previst que s’hi inclogui una selecció d’enregistraments orals corresponents als etnotextos, documents de gran valor atès que, en els anys que es van fer ―entre 1964 i 1978―, «no era freqüent que es fessin enregistraments», afirma Joan Veny.

Una obra de gran valor lingüístic i etnogràfic

Valentina Pons i Tuset,           informadora de Meranges

La idea del projecte va ser exposada per Antoni M. Badia i Margarit el 1952, però no va ser fins al 1964 que es va començar a treballar en la recollida de dades. Aquesta fase es va allargar fins al 1978, perquè els enquestadors ―entre els quals hi havia Joan Martí i Castell i Joaquim Rafel, actualment membres de la Secció Filològica, i els actuals directors del projecte, Lídia Pons i Joan Veny― combinaven aquesta tasca amb la de professors a la Universitat de Barcelona. El 1989, l’IEC va acollir el treball com a projecte de recerca i, des d’aleshores, l’ha patrocinat i s’ha encarregat d’implicar organismes i institucions externes en el finançament. El resultat de tots aquests anys de treball és una base de dades amb més de 475.000 registres, obtinguts a partir d’un qüestionari de prop de 2.500 preguntes realitzat en cent noranta poblacions del domini lingüístic català. Amb la finalitat de copsar la llengua oral, les enquestes sempre es feien in situ i els enquestats havien de ser naturals de cada població.

Quin interès té conèixer el lèxic del domini lingüístic català dels anys seixanta i setanta? Segons els directors del projecte, els qüestionaris es van fer en una època en què no hi havia escola en català i en què no havien irromput els mitjans de comunicació en llengua catalana; això va permetre recollir, amb criteris científics, la riquesa de variants de la llengua col·loquial i, alhora, explicar-ne la variació i la unitat. El resultat d’aquesta feina és una obra de gran valor etnogràfic, un referent de la llengua històrica que permet estudiar la variació lèxica, fonètica, morfològica i sintàctica del català del segle XX, que permet viatjar per la llengua a través de les variants i que ara, a més, serà accessible a tothom gràcies a Internet.

Els materials publicats fins ara

Les publicacions per mitjà de les quals es difonen els materials del projecte són tres: en primer lloc, l’Atles lingüístic del domini català, un atles descriptiu format per nou volums ―dels quals s’han publicat sis― que correspon als materials de la base de dades informatitzada. Els resultats, fruit del buidatge dels qüestionaris fets en cent noranta localitats, es presenten fonamentalment en format cartogràfic i classificats en volums temàtics. Els que s’han publicat fins ara són: Volum I: Introducció. 1. El cos humà. Malalties (2001); Volum II: 2. El vestit. 3. La casa i ocupacions domèstiques (2003); Volum III: 4. Família. Cicle de la vida. 5. Món espiritual. 6. Jocs. 7. Temps cronològic. Meteorologia. 8. Topografia (2006); Volum IV: 9. El camp i els cultius (2008); Volum V: 10. Indústries relacionades amb l’agricultura. 11. Els vegetals (2010), i Volum VI: 12. Vida pastoral. 13. Els animals domèstics (2012).

En segon lloc, el Petit atles lingüístic del domini català, que també tindrà nou volums, dels quals s’han publicat quatre, és un atles interpretatiu elaborat a partir d’una selecció dels mapes i de les llistes que es publiquen a l’Atles lingüístic del domini català. Els materials es presenten comentats a partir d’una representació cartogràfica i cada mapa és el resultat d’estudiar i d’interpretar un fenomen lingüístic. De moment, han aparegut quatre volums: Volum 1 (2007); Volum 2 (2009); Volum 3 (2011), i Volum 4 (2013).

En tercer lloc, s’ha publicat el volum primer dels etnotextos, titulat Etnotextos del català oriental (1998), que conté una selecció de textos orals lliures enregistrats a les localitats i que es presenta en transcripció fonètica i en grafia convencional. És previst que se’n publiquin dos més amb el mateix format ―l’un dedicat al català nord-occidental i l’altre, al valencià―; i, properament, s’afegirà una aplicació al web del projecte des d’on es podran escoltar tots aquests enregistraments.

Notícies

* L’Atles, accessible per Internet

* M. Teresa Cabré és escollida nova presidenta de la Secció Filològica de l'IEC

* Josep Massot i Muntaner, nou president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC

* Xavier Bonfill, Jordi Casanova, M. Teresa Estrach, J.-R. Laporte, Josep Peñuelas i Georg Kremnitz, nous membres de l’IEC

* L’IEC i la Universitat de les Illes Balears organitzen a Palma un acte sobre els criteris d’un model lingüístic inclusiu

* La Secció Filològica de l’IEC s’adhereix a la demanda de diàleg entre el Govern de les Illes Balears i la comunitat educativa

* Mor Francesc Vallverdú, poeta, traductor, sociolingüista i membre de la Secció Filològica de l’IEC

* L’IEC ret homenatge a Jordi Carbonell en el seu norantè aniversari

* L’IEC acull una exposició sobre els orígens del català

* Més d’un centenar d’activitats diferents a la Universitat Catalana d’Estiu

* L’Equip de Govern visita l’itinerari literari «Rodoreda Romanyà»

* Joan Martí i Castell, nomenat acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia de la Llengua Basca, l’Euskaltzaindia


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa