Número 187
maig 2014

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Nicolau Dols i José Enrique Gargallo, nous membres de la Secció Filològica

Nicolau Dols José Enrique Gargallo

El Ple de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va aprovar el 19 de maig la incorporació de Nicolau Dols Salas (Mallorca, 1967) i José Enrique Gargallo (Puebla de Arenoso, Alt Millars, 1960) com a membres numerari i corresponent de la Secció Filològica de l’IEC, respectivament. El Ple valora de Dols els mèrits acadèmics i les responsabilitats que exerceix a la Universitat de les Illes Balears (UIB), i el fet que en moments com ara és imprescindible tenir representants acadèmics que defensin públicament una gestió sociopolítica adequada de la llengua catalana a les Balears, en estreta relació amb l’Institut. José Enrique Gargallo és expert en dialectologia en els àmbits fronterers de la península Ibèrica, coneix a fons els parlars xurros, ha estudiat la frontera catalanoaragonesa, ha fet incursions valuoses en els parlars gallegoportuguesos de la província de Càceres i és un bon coneixedor de l’aranès.

Nicolau Dols és llicenciat en filosofia i lletres i el 1990 es va doctorar en filologia catalana a la UIB amb la tesi Teoria fonològica i siŀlabificació: el cas del català de Mallorca. Va ser degà de la Facultat de Filologia i Lingüística General de la UIB entre el 2004 i el 2007, i l’any 2007 va accedir a la plaça de professor titular d’universitat d’aquesta mateixa facultat. El 2012 va esdevenir, de nou, degà de la Facultat, càrrec des del qual ha intervingut activament i positiva en els darrers conflictes sobre el model lingüístic de l’ensenyament a les Balears.

Els interessos científics de Dols se centren en les gramàtiques predictives i els llenguatges formals aplicats a l’anàlisi de llengües naturals i artificials i del desenvolupament del llenguatge, en la pragmàtica i l’anàlisi del discurs, en la fonologia i en la traducció. La seva obra més coneguda és Catalan: a comprehensive grammar, en coautoria amb Max W. Wheeler i Alan Yates, publicada el 1999 a Londres i Nova York.

José Enrique Gargallo és professor de lingüística romànica a la Universitat de Barcelona. La major part dels estudis que ha fet giren entorn de la lingüística romànica i, en aquest àmbit, destaquen publicacions com ara la Guía de lingüística románica (1989), Les llengües romàniques. Tot un món lingüístic fet de romanços (1994, 1996) i Manual de lingüística romànica (2007).

Un altre centre d’interès de Gargallo és la paremiologia romànica: és l’investigador principal de tres projectes ministerials, ha coŀlaborat en l’obra Calendario romance de refranes i ha coordinat obres coŀlectives com ara Paremiología romance. Los refranes meteorológicos (2010) i I proverbi meteorologici. Ai confini dell’Europa romanica (2011).
 

 Recull de premsa

Notícies

* L’IEC i Òmnium lliuren al Parlament el document Qüestions d’estat. Reflexions per al país del futur

* Nicolau Dols i José Enrique Gargallo, nous membres de la Secció Filològica

* L’Institut ingressa a l’ALLEA, la federació europea d’acadèmies de ciències i humanitats

* El 6 de juny, eleccions a la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’Acadèmia Catalana de Gastronomia premia la Secció de Filosofia i Ciències Socials

* Es lliuren els premis de la XIX Prova Cangur de Matemàtiques, en la qual van participar vint-i-tres mil alumnes

* L’ús dels termes amb finalitats ideològiques, a debat

* El lingüista Josep Roca-Pons, homenatjat a l’IEC amb motiu del centè aniversari del seu naixement

* L’IEC i el Centre Internacional de Música Antiga Fundació Privada signen un conveni de coŀlaboració

* El Centre de Recerca Matemàtica celebra el trentè aniversari amb un acte acadèmic a l’IEC

* Els experts analitzen la convivència lingüística a la Catalunya del futur

* La SCHCT posa en marxa quatre itineraris urbans sobre la vinculació de Barcelona a la ciència

* La Secció de Filosofia i Ciències Socials visita el Centre d’Estudis Demogràfics

* L’evolució històrica de la universitat a Catalunya i la seva projecció de futur centren un simposi a l'IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa