Presentació - Cartes - Índex - Crèdits
 

 

Presentació

Després d’haver publicat més d’un miler de Cartes de Carles Riba en quatre volums (1990, 1991, 1993 i 2005), encara me n’han pervingut de noves. Poques però suficients, pel seu interès, per a ser posades ja a l’abast dels lectors i els estudiosos. Esperar de publicar-les en un volum en paper, em va semblar que en podia endarrerir sense data la difusió. Calia trobar un mitjà que les fes accessibles a mesura que anessin arribant, sense dilacions innecessàries. Vaig pensar que les noves eines de comunicació podien ser un ajut decisiu. Per això vaig proposar a Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, l’edició en línia de noves Cartes de Carles Riba, i assegurar, d’aquesta manera, la continuïtat de l’edició iniciada en paper. La proposta fou acollida amb satisfacció i, malgrat l’obligada austeritat del moment, l’Institut ha posat els mitjans per a construir aquest portal que acabeu d’obrir.

No cal dir que, per a tots els que hi hem participat, ha estat una petita aventura. Els qui procedim de la galàxia Gutenberg hem necessitat l’ajuda i l’orientació d’altri per a posar a l’abast dels lectors el contingut de les cartes, les notes i els índexs, millorats aquests respecte a l’edició en paper. La meva impressió és que el resultat final és millor, més complet i més ric del que podrien trobar el lectors en una edició convencional. Almenys, així ho espero.

Sense la col·laboració de diverses persones, segurament la meva proposta no hauria arribat a bon port. Ja he citat Isidor Marí, però no puc oblidar altres membres de l’Institut que, en un moment o altre, van fer poc o molt, segons les circumstàncies, a favor d’aquesta edició en línia: Joan Martí i Castell, Carles Miralles i Manuel Jorba. Tampoc no seria just no esmentar Santi Muxach, cap del Servei de Recursos Digitals, en la definició del portal i la posada a punt dels recursos informàtics, i Clàudia Garcia i Josep M. Mestres, del Servei de Correcció Lingüística, en la revisió lingüística i en la confecció dels índexs. I, finalment, tutti quanti que, d’una manera o altra, han fet possible que avui altres cartes ribianes siguin a l’abast dels lectors.

Carles-Jordi Guardiola
Setembre de 2012

 

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal