Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Finestra oberta

Conferències i activitats acadèmiques

 

 

Els Amics de l'Art Romànic celebren la I Jornada Científica a la seu de l'IEC de Castelló

 
D'esquerra a dreta, Joan Feliu, M. Àngels Riupérez, Francesca Español, M. Teresa Matas i Joan-F. Cabestany
Foto: AAR

Els Amics de l’Art Romànic van celebrar el passat 4 d'octubre la I Jornada Científica a la seu territorial de l’Institut d’Estudis Catalans a Castelló de la Plana. L’acte acadèmic va tenir lloc a la Universitat Jaume I de Castelló. La sessió va ser presidida per la Degana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, la doctora M. Àngels Riupérez i Rodríguez. Hi van participar la doctora M. Teresa Matas, presidenta de la filial d’Amics de l’Art Romànic, qui va glossar la trajectòria científica de la societat; el doctor Joan-F. Cabestany i Fort, membre de l’IEC, qui parlà sobre Una marca de frontera: del riu de la Sénia al Millars (1138-1248); la doctora Francesca Español, de la Universitat de Barcelona, amb el tema Els materials prefabricats gironins i la seva difusió pel territori valencià; i el doctor Joan Feliu, de la Universitat Jaume I, sobre La conservació del patrimoni romànic a les comarques de Castelló.

Programa de la I Jornada:

Resum de les conferències:

Klaus Jürgens pronuncia una conferència sobre microbiologia al Centre Mediterrani d'Investigacions Marines i Ambientals

 
El científic alemany, Klaus Jürgens
 

El científic Klaus Jürgens, membre de l'Institut de Recerca del Mar Bàltic de Warnemünde (Alemanya), va pronunciar el passat 6 d'octubre la conferència "Microbiology and biogeochemistry of suboxic and anoxic waters of the Baltic Sea" al Centre Mediterrani d'Investigacions Marines i Ambientals del CSIC. La conferència va ser organitzada per la Societat Catalana de Biologia de l'IEC.

Presentació de Klaus Jürgens:

Emili Gelpí inaugura les conferències magistrals 2006-2007

Ricard Guerrero, secretari científic de l'Institut, va explicar l'objectiu de les conferències magistrals i va anunciar les que hi ha programades per alcurs 2006-2007. El conferenciant, Emili Gelpí, director de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona CSIC-IDIBAPS, va ser presentat per Mercè Piqueras, presidenta de l'Associació Catalana de Comunicació Científica, la qual també va glossar la figura de Joan Oró en el seus darrers anys, ressaltant-ne el vessant divulgatiu a través de les entrevistes que li feien els periodistes i de les seves intervencions en televisió o ràdio.

Gelpí va descriure la recerca que, entre els anys 1964 i 1969, va fer al laboratori de Joan Oró, a Houston, quan l'investigador lleidatà inciava la seva col·laboració en el programa Apollo de la NASA. Va ser l'inici d'una època d'esplendor per a aquell laboratori, que va ser dotat d'un nou aparell que va revolucionar l'anàlisi química perquè combinava la cromatrografia de gasos amb l'espectrometria de masses. El laboratori s'estava preparant per al moment en què els astronautes de la NASA anessin a la Lluna i en tornessin amb mostres preses a la superfície del satèl·lit. Durant alguns anys l'equip de recerca que dirigia Oró va estar fent simulacions amb tota mena de mostres terrestres, en les quals buscaven marcadors moleculars de matèria orgànica. Per poder detectar la presència de vida o de restes de vida en mostres extraterrestres, calia definir i conèixer les empremtes moleculars procedents d'éssers vius. Per a Gelpí, que feia el doctorat dirigit per Joan Oró, van ser uns anys molt productius i n'és una prova la seva tesi, de prop de 600 pàgines. Gelpí va explicar també com, la recerca feta a Houston, en ciència bàsica, ha pogut aplicar-la posteriorment a Barcelona, primer en estudis de neurociència i després en l'estudi dels processos inflamatoris.

'Joan Oró (1923-2004)', article de Ricard Guerrero publicat a la
revista 'International Microbiology':

Lluís Barbé inaugura el curs acadèmic de la Societat Catalana d'Economia

El professor d'Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Lluís Barbé, va ser l'encarregat d'inaugurar, el passat 26 de setembre, el curs inaugural de la Societat Catalana d'Economia (SCE) de l'IEC amb la conferència "Història d’una recerca sobre Francis Ysidro Edgeworth", que va versar sobre el procés que va conduir Barbé a la publicació del seu llibre Francis Ysidro Edgeworth. Crònica Familiar. L'acte va ser presentat pel president de la SCE, Pere Puig, i va ser presidit pel president de l'IEC, Salvador Giner, qui es va referir a Barbé com a "un amic, tan bon escriptor com economista”.

Conferència de Lluís Barbé:

Octavi Fullat inaugura el curs acadèmic de la Societat Catalana de Pedagogia

Octavi Fullat, catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va inaugurar el curs acadèmic de la Societat Catalana de Pedagogia (SCP) de l'IEC el passat 3 d'octubre amb la conferència "Narrativa i axiologia educativa". El curs 2006-2007 de la SCP és el darrer que serà presidit per Lluís Busquets

Apunt de la SCP sobre l'inici del curs 2006-2007 :

El Centre d'Art Romànic Català de l'IEC presenta el llibre 'El romànic de la vall d'Àneu'

 
 

 

El proppassat dia 15 de setembre de 2006 va tenir lloc a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu, Pallars Sobirà) la presentació del llibre El romànic de la Vall d’Àneu del qual en són autors Joan-F. Cabestany, M. Teresa Matas i Josep M. Palau del Centre d’Art Romànic Català (ARCAT) de l’Institut d’Estudis Catalans. La presentació va anar a càrrec de Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu. En nom dels autors va agrair la presentació Joan-F. Cabestany i Fort, membre de l’IEC, el qual a continuació va dissertar sobre El romànic de la Vall d’Àneu: l’interés del seu estudi.

Llegiu la ressenya del llibre