Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


L'IEC celebrarà el Centenari refermant el seu compromís amb la llengua, les ciències i les humanitats


El científic Joan Massagué inaugurarà el primer dels actes d'un ingent programa que també tindrà com a objectiu obrir l'Acadèmia a la societat

 
D'esquerra a dreta, Dani Freixes, Joan Albert Amargós, Manuel Boix, Salvador Giner, Antoni Riera, Oriol Pibernat, Narcís Cabré i Pilar Gorriz, el dia de la presentació
Foto: Montse Catalan

Joan Massagué, un dels científics catalans de major renom internacional gràcies a la seva tasca en la lluita contra el càncer, serà l'encarregat d'obrir els actes commemoratius del Centenari de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), el proper 16 d'octubre al Palau de la Música Catalana, seguit d'un concert de l'Orfeó Català. Aquest serà el primer d'un ingent programa d'activitats que, a banda de refermar el compromís de l'IEC amb la cultura i la llengua catalanes, pretén obrir i apropar l'Acadèmia a la societat.

Joan Massagué, membre de l'IEC i soci des de fa 30 anys de la Societat Catalana de Biologia, inaugurarà el Centenari amb una conferència, en la qual parlarà, entre d'altres aspectes, de "la convergència de diversos àmbits científics que durant el segle anterior havien viscut separats i en el nou segle hi conflueixen en la lluita contra les malalties, en concret les oncològiques", en paraules del mateix científic.

L'eminent bioquímic barceloní va realitzar aquestes declaracions durant una entrevista gravada que es va projectar el passat 23 de març a la roda de premsa de presentació del Centenari, en la qual hi van intervenir el president de l'IEC, Salvador Giner, i el vicepresident, Antoni Riera, que, a més, és qui presideix la Comissió Executiva de la celebració. El Centenari commemora la creació de l'Institut per Enric Prat de la Riba el 18 de juny de 1907.

El programa presentat a la roda de premsa és complet i heterogeni: a partir de la propera tardor i durant tot el 2007, l'Institut combinarà les seves tasques habituals amb la promoció d'un centenar de simposis, cursos i sessions acadèmiques. El primer d'ells l'organitzarà la Secció Filològica junt amb la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i consistirà en un cicle commemoratiu del I Congrés Internacional de la Llengua Catalana, celebrat a final de 1906. Altres actes d'extraordinari interès acadèmic seran el simposi sobre els països de parla catalana i Europa durant la darrera centúria, a càrrec de la Secció Històrico-Arqueològica; un cicle de conferències, debats i taules rodones sobre les ciències experimentals i la tecnologia a la Catalunya del segle XX, o una exposició itinerant amb els fets i personatges més rellevants d'aquests cent anys, que es podrà veure des d'Andorra fins a l'Alguer, passant per Madrid i Brussel·les, i que culminarà a Barcelona a final de 2007.

Amb motiu del Centenari s'editaran publicacions especials, es coproduirà un documental sobre la història de l'entitat, s'emetrà un segell commemoratiu i es realitzarà una peça escultòrica a càrrec d'un artista de prestigi. A més, es compondrà una creació musical exclusiva pel Centenari, que serà presentada el juny de l'any vinent pel compositor i director Joan Albert Amargós.

Paral·lelament a les commemoracions, l'equip de govern de l'IEC vol aprofitar aquest marc de celebracions per un objectiu més profund: obrir un procés de reflexió i debat sobre l'estructura de funcionament intern i els canvis que sigui procedents implementar cara al futur.

 

 

Galeria d'imatges:

Programa del Centenari de l'IEC:

Recull de premsa:

'L'honor' i el 'privilegi' de Joan Massagué

Joan Albert Amargós i Romà Escalas dissenyen el concert antològic del Centenari