Institut d'Estudis Catalans
Inici Contacte Subscripció Data: 26/01/2006 Butlletí núm. 78

Recomaneu el Butlletí


Crònica corporativa
 

Presentació de l'estudi sobre els usos lingüístics a Catalunya

F.Xavier Vila i Joaquim Torres

La Xarxa Cruscat de l'IEC va presentar el passat dimarts l'estudi Estadística sobre els usos lingüístics a Catalunya 2003. L'acte, que es va poder seguir per videoconferència des d'Alacant i Palma, va estar presidit per Salvador Alegret, vicepresident de l'Institut i per Joan Solé, en representació de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. A la presentació també hi van intervenir els autors de l'estudi: Joaquim Torres, F. Xavier Vila, Albert Fabà, Vanessa Bretxa i Miquel-Àngel Pradilla, membre de l'IEC






Amb 7.257 enquestes efectuades, l’Estadística sobre els usos lingüístics a Catalunya 2003 és l’estudi sociolingüístic de més gran abast fet fins ara a Catalunya. L’equip que ha analitzat aquestes dades va presentar els resultats sobre la situació sociolingüística de Catalunya, analitzà els coneixements, els usos i les representacions lingüístiques de la població enquestada i plantejà els reptes a què s’enfronta la llengua catalana en els inicis del segle XXI.

Llegiu les conclusions de l'estudi.  



 

Els autors de l'estudi Salvador Alegret obre l'acte a l'IEC




Paul Dayton, guanyador del I Premi Margalef, tanca la seva estada a Catalunya amb una conferència a l’IEC

Dayton va establir una comunicació molt directa amb els assistents a la conferència























L’investigador americà Paul Dayton va tancar el divendres 20 de gener, a les 7 del vespre la seva estada a Catalunya, amb una conferència sobre l’ecologia bentònica –relativa als organismes que habiten els fons marins– de la badia de McMurdo, a l’Antàrtida.


Dayton havia rebut el dia anterior, a Barcelona, el I Premi Ramon Margalef d’Ecologia i Ciències Ambientals de mans del president de la Generalitat, Pasqual Maragall. El guardó, dotat amb cent mil euros, va ser instituït pel govern català en memòria de l’ecòleg Ramon Margalef, que fou membre de l’IEC, mort l’any 2004.


Paul Dayton, nascut l’any 1941 a l’estat d’Arizona dels Estats Units, és professor de la Universitat de Califòrnia, a San Diego i està reconegut a nivell internacional per les seves investigacions en el camp de l’ecologia i el medi ambient, i singularment pel seus treballs en oceanografia i ecologia dels fons marins de l’Antàrtida, les costes rocalloses i l’impacte de la pesca.

 

Joandomènec Ros, secretari general de l'IEC, presentà l'oceanògraf, a l'esquerra de la imatge

Dayton, durant la seva conferència
 




James Testa  participa en el cicle de Conferències Magistrals de l'IEC 
James Testa, director de desenvolupament editorial de l'Institute for Scientific Information-Thomson (Filadelfia), va pronunciar ahir a l'Institut d'Estudis Catalans una conferència que s'inscriu al Cicle de Conferències Magistrals del curs 2005-2006, organitzat per la Secretaria Científica de l'IEC. El seu parlament va versar sobre The Thomson Scientific Journal Selection Process.

La següent sessió serà el proper 16 de febrer amb el premi Nobel de Química 1981, Roald Hoffman.


Ricard Guerrero, James Testa i Salvador Giner James Testa, durant la seva conferència



La Quarta Trobada de Joves Investigadors reuneix més de 220 participants a Lleida
Públic assistent a les jornades / fotos: Xavier Goñi


Dilluns i dimarts, 23 i 24 de gener, a les instal·lacions del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida es va celebrar la Quarta Trobada de Joves Investigadors dels Països Catalans, organitzada per la Societat Catalana de Química, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

La Trobada aplegà més de 220 inscrits, amb una majoria d’estudiants de tercer cicle i postdoctorals arribats de les diferents universitats catalanes, instituts del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears.



El desenvolupament de les jornades inclogué tres conferències plenàries a càrrec dels professors Francesc Gòdia, de la Universitat Autònoma de Barcelona; Luis M. Liz-Marzán, de la Universitat de Vigo, i José Mascareñas, de la Universitat de Santiago de Compostel·la. També es va celebrar una taula rodona per debatre la conveniència de fer una estada postdoctoral, amb la participació dels professors Ramon Canela, vicerector de la Universitat de Lleida, Miquel Costas, de la Universitat de Girona, Albert Palomer, director d’I+D de Laboratoris Ferrer i Ramon Crehuet, investigador Ramón y Cajal adscrit a un Institut del CSIC radicat a Barcelona.





A l'esquerra, Àngel Messeguer, president
de la Societat Catalana de Química de l'IEC


Amb tot, la part més estimulant d’aquesta Trobada, com ha passat en les precedents, fou la participació dels joves investigadors a través de la presentació de 60 comunicacions orals, distribuïdes en 8 simposis. L’elevat nivell del contingut de les presentacions, i la cura en la presentació i l’exposició dels resultats foren trets comuns de la immensa majoria de les comunicacions, el que comportà dificultats importants als membres del diferents jurats per dictaminar quina presentació havia d’obtenir el premi de cada simposi.

Per tant, les finalitats més importants de la Trobada, com són incitar els joves investigadors a ser els protagonistes de la transmissió del seu treball a la resta de la comunitat científica i promoure el debat i la comunicació entre els investigadors que treballen en les diferents disciplines de la química, s’assoliren amb escreix.      

Àngel Messeguer, president de la Societat Catalana de Química




Joan Peytaví presenta el llibre Catalans i occitans a la Catalunya Moderna


Joan Peytaví, professor de la Universitat de Perpinyà i membre de l'IEC, va presentar a la seu de l'Institut el seu llibre Catalans i occitans a la Catalunya Moderna: comtats de Rosselló i Cerdanya, s. XVI-XVII.

El llibre aporta una presentació històrica i transcripció del fogatge català de 1553, del registre de la taxa del Batalló de 1643 i de les dues llistes dels immigrants occitans de 1542-1543 i 1637, a la zona de la Catalunya del Nord.

Llegiu la ressenya