Número 210
juny 2016
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Joan Martí i Castell, elegit membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres

La Reial Acadèmia de Bones Lletres (RABL) de Barcelona ha incorporat en el seu si, com a membre i per votació unànime dels seus acadèmics, el doctor Joan Martí i Castell, catedràtic emèrit i rector fundador de la Universitat Rovira i Virgili, i membre també de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de la Llengua Basca. Hereta la Medalla XXXVI, que tenia Antoni M. Badia i Margarit, antic mestre i amic de Joan Martí.

La RABL es fundà l’any 1729 amb la voluntat de cobrir el buit que deixà, en ser tancada, la Universitat de Barcelona i quedar-se la capital de Catalunya sense cap universitat. La investigació i la publicació en l’àmbit de la història i la filologia catalanes foren i continuen essent els seus objectius principals.

N’han format part personalitats que destacaren en la Renaixença com Aribau, Verdaguer, Rubió i Ors, Torres i Bages, Milà i Fontanals, Marià Aguiló, Prat de la Riba, Carles Riba, Joan Maragall, Josep M. de Sagarra, Àngel Guimerà, Lluís Domènech i Muntaner. També n’han estat membres Jaume Vicens Vives, Rubió i Lluch, Rubió i Balaguer, Josep Pin i Soler, Manuel de Montoliu, Bosch Gimpera, Salvador Espriu, Martí de Riquer, Antoni M. Badia i Margarit i Joaquim Molas. N’han estat presidents Valls i Taberner, Ramon d’Abadal, Duran i Sampere, Martí de Riquer. Avui ho és l’historiador Dr. Pere Molas. Entre els membres actuals destaquen Josep Massot i Muntaner, Carme Riera, Pere Gimferrer, Josep M. Espinàs, Lola Badia, Manuel Jorba, Borja de Riquer...

La RABL compta amb l’arxiu des de la fundació, al segle XVIII, i amb una biblioteca de més de setanta mil exemplars.

A la tardor d’aquest any, Joan Martí i Castell llegirà, com és preceptiu, la lliçó d’ingrés, a la qual respondrà un altre membre numerari.

Paul Preston, doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona

L’historiador Paul Preston, considerat un dels hispanistes més prestigiosos del món i membre corresponent de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC des del 2008, va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona (UB) el dimarts 14 de juny, al Paranimf de l’edifici històric. El mateix dia, a les set del vespre, va impartir una conferència al Born Centre de Cultura i Memòria en la qual va analitzar el paper desenvolupat pels experts estrangers en l’estudi d’episodis de la història d’Espanya, com la Guerra Civil espanyola.

Preston, a qui, a més de la tasca investigadora, ha estat reconegut l’esperit crític i la defensa de les llibertats, va néixer a Liverpool l’any 1946. És catedràtic a la London School of Economics and Political Science i director del Cañada Blanch Centre for Contemporary Spanish Studies de la mateixa Universitat.

Ha rebut nombroses distincions, entre les quals el XV Premi Internacional Ramon Llull de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Ramon Llull (2005), per la seva defensa de la devolució dels papers de Salamanca. Coordina l’equip d’historiadors de la Comissió de la Veritat constituïda a València el 2001 per iniciativa d’Acció Cultural del País Valencià.

Notícies

* Edward Rubin: «Calen innovacions que redueixin la demanda energètica en tots els sectors de l’economia»

* Les cent disset Creus de Sant Jordi de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC incorpora Alà Baylac, Joan Beltran i Jordi Mir com a nous membres corresponents de la Secció Filològica

* Phubbing, sorpasso i el vi formigalejant acomiaden el cicle de xerrades amb M. Teresa Cabré

* Noves mirades sobre els exilis produïts arran de l’alçament militar franquista, en una jornada celebrada a l’IEC

* Marta Fuxà: «En matèria lingüística, ens estem recuperant de la política de terra cremada practicada per l’anterior Govern»

* Es presenta el llibre Per una ètica pública a Catalunya, la primera baula d’un codi d’ètica pública de Catalunya

* La Xarxa CRUSCAT celebra les III Jornades «La recerca sociolingüística en l’àmbit de la llengua catalana»

* Joan Martí i Castell, elegit membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres

* Paul Preston, doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal