Número 210
juny 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Es presenta el llibre Per una ètica pública a Catalunya, la primera baula d’un codi d’ètica pública de Catalunya

Els temps d’incertesa i de canvis demanen repensar les qüestions fonamentals i definir criteris i punts d’orientació per a poder assegurar els pilars de la convivència social, i és aquesta reflexió i les orientacions que en sorgeixen el que s’anomena ètica pública. En matèria de ciència i tecnologia, l’IEC acaba de publicar el llibre Per una ètica pública a Catalunya. Implicacions ètiques i socials de la ciència i la tecnologia, una obra que és fruit del programa de recerca Ciència, Tecnologia i Ètica de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut corresponent al trienni 2011-2014. El llibre es va presentar el 7 de juny a l’EC, en un acte en què van intervenir el president de l’IEC, Joandomènec Ros; Joan Antoni Solans, president de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, i Josep Amat, membre de la mateixa secció, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i director del projecte.

L’obra és, segons el president de l’IEC, «un destil·lat de la saviesa de prop d’un centenar d’experts», principalment membres de l’Institut i professionals i experts de la universitat i la indústria que han reflexionat al voltant de qüestions ètiques en relació amb el territori i l’urbanisme, l’economia, l’atenció mèdica i la salut, l’educació i l’escola, els recursos, la ciència, l’espai públic de comunicació i la política.

Per a Ros, hi falten «les consideracions ètiques sobre medi ambient deslligat del territori, a més d’altres sobre religió», si bé és conscient que és una obra que «caldrà desenvolupar posteriorment amb més profunditat i abast» i que, per això, és incompleta. És una opinió que comparteix Joan Antoni Solans, per a qui el llibre és «una primera aproximació i el punt de partida d’aproximacions successives que ens permetran disposar d’un codi d’ètica pública de Catalunya». Per a Amat, la publicació «no és el final d’un procés, sinó que aquest queda obert».

El llibre Per una ètica pública a Catalunya. Implicacions ètiques i socials de la ciència i la tecnologia s’adreça al conjunt de la ciutadania i aspira a ser tinguda en compte per les diverses instàncies legislatives. El coordinador del projecte és Josep M. Esquirol, professor de filosofia de la Universitat de Barcelona.

Podeu veure el vídeo de l’acte de presentació en aquest enllaç

Notícies

* Edward Rubin: «Calen innovacions que redueixin la demanda energètica en tots els sectors de l’economia»

* Les cent disset Creus de Sant Jordi de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC incorpora Alà Baylac, Joan Beltran i Jordi Mir com a nous membres corresponents de la Secció Filològica

* Phubbing, sorpasso i el vi formigalejant acomiaden el cicle de xerrades amb M. Teresa Cabré

* Noves mirades sobre els exilis produïts arran de l’alçament militar franquista, en una jornada celebrada a l’IEC

* Marta Fuxà: «En matèria lingüística, ens estem recuperant de la política de terra cremada practicada per l’anterior Govern»

* Es presenta el llibre Per una ètica pública a Catalunya, la primera baula d’un codi d’ètica pública de Catalunya

* La Xarxa CRUSCAT celebra les III Jornades «La recerca sociolingüística en l’àmbit de la llengua catalana»

* Joan Martí i Castell, elegit membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres

* Paul Preston, doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa