Número 217
febrer 2017
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Els gitanos catalans de França
Eugeni Casanova

 

Durant quatre anys de recerca, Eugeni Casanova, autor d’aquest llibre editat per Pagès Editors i la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural de l’IEC, ha localitzat cent seixanta comunitats de gitanos catalans a França que formen part d’un col·lectiu de desenes de milers de persones que parlen català i que s’ha mantingut ignot durant segles. Aquestes persones s’autodefineixen com a «gitanos catalans».

El seu origen se situa al Principat de Catalunya, sobretot a l’Empordà. Van començar a establir-se al Rosselló arran d’una llei del 1783 de Carles III que els va permetre viatjar després de segles de prohibicions, i van anar seguint dues grans rutes migratòries al llarg de la costa mediterrània i de la Garona. Avui, una dotzena de cognoms com Batista, Patrac, Ferrer, Pubill, Cargol o Malla s’escampen per bona part del país fins a la frontera amb Bèlgica en comunitats que han mantingut majoritàriament la llengua i els costums. Parlen un català, que ells anomenen gitano, diferent dels dialectes territorials.

L’autor, Eugeni Casanova, és llicenciat en ciències de la informació i en filosofia. Va obtenir el doctorat amb una tesi sobre el gitanos catalans de França, ara revisada i ampliada en aquest volum. Ha publicat una vintena de llibres de recerca periodística, etnografia, sociolingüística, natura i viatges.

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Els gitanos catalans de França - Eugeni Casanova
 
 
Educació Química EduQ núm. 20 - Societat Catalana de Química
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa